AUTISME HOUTEN (deze pagina is nog in de maak!)

Ontwikkelt jouw kind zich qua gedrag anders dan je om je heen ziet en maak je je zorgen? Twijfel je of je kind autisme zou kunnen hebben? Of heeft je kind al een diagnose autisme en zoek je informatie of lotgenoten, in en rondom Houten? Dan ben je hier op de juiste pagina beland! Je vindt hier, gestructureerd 🙂 per thema nuttige informatie.

Deze pagina ‘Autisme Houten’ wordt bijgehouden door Marleen van Marleen Brengt Structuur. Klopt er iets niet, of heb je aanvullende informatie, dan kan je dat naar mij mailen via info@marleenbrengtstructuur.nl.

kind - diagnostiek (en behandeling)

Er zijn diverse plekken waar je je kind kan laten diagnosticeren in de buurt van Houten:

Altrecht (Utrecht e.o.) –  Iedereen van 0 – 100 jaar met (een vermoeden van) autisme kan terecht bij Altrecht voor diagnostiek en behandeling. Het gaat om problemen door autisme die de huisarts, medisch specialist of vrijgevestigde psycholoog niet (meer) kan behandelen. Ze bekijken welke hulpvraag er is en stemmen het behandelaanbod daarop af. Dat kan bestaan uit bijvoorbeeld thuisbegeleiding, psychotherapie, gedragstherapie, psychomotorische therapie (PMT), groepsbehandelingen voor kinderen, groepsbehandelingen voor ouders, oudercursussen of lotgenotenbijeenkomsten.

UMC Utrecht – Het UMC Utrecht biedt psychiatrische onderzoek en diagnostiek bij twijfel over een ontwikkelingsstoornis. Bij een diagnose autisme bieden zij diverse behandelingen.  Kinderen en jongeren, bij wie het niet lukt om de problemen adequaat aan te pakken via een poliklinische behandeling, biedt het UMC een meer intensieve vorm, zoals dagbehandeling of 24-uursopname.

Psymens – Kleinschalige GGZ-instelling met vestigingen in Utrecht, Nieuwegein, Woerden en Amersfoort. Volwassenen, jongeren en kinderen die een op verandering en verbetering gerichte (psycho-)therapie nodig hebben kunnen bij Psymens terecht o.a. voor diagnosticeren en behandelen.

Atlas Jeugdhulp: Diagnostiek en behandeling voor kinderen in de leeftijd van 0 t/m 18 jaar en hun gezin.

Opvoedpoli / familiezorg iHub Nieuwegein: Voor gezinnen met kinderen en jongeren van 0-23 jaar met complexe (psychische) problemen kunnen bij iHub familiezorg Nieuwegein terecht voor zowel diagnostiek, begeleiding en behandeling. Er wordt altijd gekeken naar het hele gezin en dus ook naar de problemen die bij ouders of in de directe omgeving spelen.

kind - BEGELEIDING

Zoek je hulp voor jouw kind, dan kan je terecht bij het Sociaal Team in Houten. Het Sociaal Team Houten heeft diverse contracten met zorgaanbieders in Houten en omgeving. Een overzicht van gecontracteerde organisaties, kan je terugvinden op hun website. Het is fijn om ook zelf te weten wat er allemaal aan begeleiding te vinden is in Houten en omgeving.

Joke Heusinkveld – hulp bij autisme in het gezin of partnerrelatie.

Floresta Helpt – Bernice van Slooten – begeleiding van kinderen met autisme – van 3 tot 12 jaar.

Bart Autismecoach – Bart van Roosmaelen – begeleiding van kinderen met autisme – Kinderen, jongeren, ouders en volwassenen binnen de regio Utrecht kunnen bij Bart terecht voor coaching en training om ondersteuning te krijgen bij de uitdagingen die (een vermoeden van) autisme kan meebrengen.

Youké – specialistische hulp voor kinderen, jongeren en het gezin.

Reinaerde (Provincie Utrecht) – Reinaerde biedt vele soorten ondersteuning aan kinderen met autisme en het gezin, zoals ambulante jeugdhulpverlening (zoals familietherapie), ze hebben kinderdagcentra voor kinderen van 0 tot 18 jaar, waar diverse deskundigen bij betrokken zijn, naschoolse opvang en vakantieopvang, waaronder een locatie in Houten). Daarnaast bieden zij diverse behandelingen, waaronder verblijf elders, (voor logeerplekken zie de website www.debuitelaers.nl) en hebben zij een diagnostisch centrum, met o.a. een autismeteam.

Gezinsbegeleiding Autisme (GBA) (Culemborg) – Begeleiding in het gezin als er een kind is met autisme, waarbij de sociale omgeving actief wordt betrokken. Regelmatig organiseert het GBA ook activiteiten voor haar klanten: van zwemmen tot survivalkamp. Ook bieden zij matrixcoaching: een nieuwe methode om leer- en gedragsproblemen te verhelpen.

Kinder- en jeugdtherapie & coaching Yke van Dam biedt hulp bij o.a. het omgaan met bijzondere eigenschappen: Hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid, autisme en/of AD(H)D. Denk aan onvoldoende zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld, faalangst, angsten, trauma’s, pesten, gepest worden, weinig weerbaar, moeilijk omgaan met emoties, piekeren. In de praktijk kunnen ouders ook terecht met vragen over de opvoeding, de relatie met hun kind, de gezinsdynamiek en de communicatie binnen het gezin. De praktijk bevindt zich in Houten.

Forestconsult (Houten) – Heb jij of iemand anders in jouw gezin kenmerken van Autisme of  ADHD? Hoe kun je hiermee omgaan en wat betekent het precies? De therapeuten van Forestconsult maken dat inzichtelijk voor je. Daarvoor gebruiken ze materiaal waarmee je zoveel mogelijk kunt visualiseren. Jongeren vinden dit vaak prettig, omdat ze niet zoveel hoeven te praten, maar toch tot de kern komen. Jongeren kunnen bij hen terecht voor een individueel traject. Ouders geven ze handvatten mee in opvoedondersteuning.

kind - SCHOOL

Speciaal Onderwijs – Berg en Bosch School Houten – De Berg en Bosch School is er voor leerlingen met een vorm van autisme, met een vestiging in in Bilthoven en in Houten. Zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs.

kind - opvang

Buitenschoolse begeleiding – De Jonge Ontdekker – Houten – Naschoolse begeleiding / BSO+, in Houten en in Vleuten voor kinderen tussen de 4 -14 jaar. De Jonge Ontdekker biedt ook vakantie-opvang.

Kind - ontspanning

Techniekfabriek: De techniekfabriek organiseert in Houten techniek- en computerworkshops voor kinderen van 8 – 12 jaar met of zonder autisme, die een bijzondere interesse hebben in of talent voor techniek en programmeren.

Prikkelarme kermis: De prikkelarme kermis is bedoeld voor inwoners van Houten en omgeving met bijvoorbeeld autisme of een andere lichamelijke/geestelijke beperking (maar ook zonder beperking), die wel graag de kermis zouden willen bezoeken, maar voor wie dit vanwege hun moeite met prikkels vaak niet mogelijk is. Tijdens de prikkelarme kermis is er geen fel licht, lichtflitsen, rook of harde muziek en ook draaien de attracties op lagere snelheid.

Hairsyling Rose: Zelfstandige kapster met een salon aan huis in Houten. Knipt op verzoek ook aan huis. Als moeder van een kind met autisme, begrijp zij hoe belangrijk het is om te zorgen dat een kind stap voor stap kan leren omgaan met activiteiten die buiten de comfortzone van het kind vallen. Ze heeft al veel kinderen van hun kappersangst afgeholpen en ze heeft producten in de salon die ondersteunend werken.

Sinds 2009 organiseert de NVA met enige regelmaat speciale dagen in een pretpark, museum of een andere attractie. Deze zogeheten Auti-Doe-Dagen zijn volledig gericht op mensen met autisme, zowel kinderen als volwassenen. In veel gevallen zijn de parken en musea tijdens Auti-Doe-Dagen exclusief geopend, zodat een te grote drukte wordt vermeden en mensen met autisme een dag ‘onder elkaar’ kunnen zijn, samen met hun ouders, partner, begeleider of andere direct betrokkenen.

 

Lotgenotencontact Jongeren- Chill Auti Café: Voor de leeftijd van 15 -25 jaar met autisme of ADHD. Als je het lastig vindt om contacten te leggen kan je terecht in het maandelijkse Chill Auti Café. Uitgaan in een omgeving waar jij je thuis kunt voelen, anderen kunt ontmoeten en vrienden kunt vinden. Je kunt daar chillen, muziek luisteren, een muziekinstrument proberen, een leuke activiteit doen, kletsen, drankje drinken, dansen, een keer samen gamen of een film kijken. Er is professionele begeleiding aanwezig. 

Met de Autipas (betaald) van de Nederlandse vereniging van Autisme (NVA) krijg je een aantal fijne voordelen voor jouw kind met autisme.

Voorbeelden van situaties waarin je de Autipas kunt gebruiken: 1) Tijdens crisissituaties waarin je plotseling in contact komt met de politie, hulpdiensten of douanebeambten. 2) Tijdens een eerste bezoek aan een hulpverlener of een officiële instantie. 3) Tijdens een bezoek aan een attractiepark, museum of dierentuin. Bij een aantal organisaties hoef je met de Autipas niet in de rij te wachten. Ook krijgt een eventuele begeleider bij sommige pretparken toegangskorting. Via deze link vind je een overzicht van de deelnemende organisaties, ook in België. 

Vliegen met autisme: Op deze website vind je vele tips over vliegen met een kind met autisme.

kind - SPORT

Hockey – G-hockey: – Hockey voor kinderen/jongeren vanaf 8 jaar met een verstandelijke beperking, moeilijk lerend, of met autisme/ADHD.

Ouder - Online cursus om sterk te staan als ouder

Hoe gaat het met jou? Het vinden van tijd voor jezelf als ouder kan vaak een flinke uitdaging kan zijn. Zorgen voor een ander neemt veel van jouw ruimte en tijd in beslag in een week. En soms ook wel meer dan je eigenlijk hebt.  

Het opvoeden van een kind met autisme kan een uitdagende en complexe reis zijn, waarbij je als ouder vaak geconfronteerd wordt met onzekerheden en vragen. Speciaal voor jou schreef ik samen met Jonneke Koekhoven van KOEKIE Autisme Begeleiding de online cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme. Deze online cursus start twee keer per jaar in februari en september.

Het volgen van online cursus kan ontzettend handig zijn, omdat je het kunt volgen op jouw eigen tempo en op momenten die voor jou het beste uitkomen. Dit geeft je ook de flexibiliteit om lesstof die je leert te herhalen en te verdiepen wanneer dat nodig is.

In de online cursus start je tegelijk met andere ouders en ontvang je elke 2 weken op zondag een nieuw thema in je mailbox waar je mee aan de slag gaat:

Thema 1 
Jij en het ouderschap

In het eerste thema ga je vooral met jezelf aan de slag. Je krijgt inzicht in de verwachtingen die je van tevoren had over het ouderschap en wat het met je deed toen je kind zich anders leek te ontwikkelen. We staan stil bij de thema’s kwetsbaarheid en verbinding met anderen. Daarnaast maak je een balans activiteitenlijst voor jezelf, waardoor je meer inzicht krijgt hoeveel balans er op dit moment is in jouw leven.

Thema 2 
Wat is autisme en hoe uit zich dat bij mijn kind?

Je leert verschillende theorieën en opvattingen over autisme. Je krijgt informatie over de verschillende niveau’s van autisme. Je gaat aan het werk om jouw eigen kind met autisme te beschrijven.

Thema 3 
Checklist: De diagnose; wat nu?

In dit thema komen alle (administratieve) regelzaken aan de orde: waar kan je terecht voor hulp, begeleiding en al je vragen? Welke soorten van begeleiding voor mijn kind zijn er en door wie wordt deze zorg betaald? We staan ook stil bij jouw rol als ouder in de begeleiding.

Thema 4 
Hoe vertel je je kind en de omgeving over de diagnose?

Je krijgt tools hoe je je kind kan vertellen dat hij/ zij autisme heeft en wat dat betekent. Je krijgt meerdere tools aangereikt, zodat je een keuze kan maken welke je denkt dat het beste bij jouw kind past. Ook krijg je handvatten hoe jij en/ of je kind dit kan vertellen aan broertjes/  zusjes (brusjes), opa’s, oma’s, vriendjes, vriendinnetjes etc.

Thema 5  
Het belang van een sterk sociaal netwerk

Dit thema gaat over jou en jouw sociale netwerk. Wie staan er allemaal om jou heen? Aan wie besteed je te weinig aandacht en aan wie verlies je eigenlijk te veel waardevolle energie? Je krijgt inzicht in het belang van een waardevol sociaal netwerk door middel van een uitgebreide opdracht.

Thema 6 
Verbinding en gezinsanalyse

Verbinding is de basis van alle gezonde interacties. Hoe vind je aansluiting bij je kind en blijf je met elkaar in verbinding? Hoe kom je na een ruzie weer in contact met je kind? In dit thema krijg je ook inzicht in hoe jullie gezinssysteem in elkaar zit: waar zit de kracht van jullie gezin en welke eventuele aanpassingen zijn er nog nodig?

Thema 7 
Casussen, praktische tips en veelgestelde vragen

In dit thema komen de door ouders veelgestelde vragen over autisme aan bod, komen er casussen uit de praktijk voorbij en worden er diverse praktische tips en tools gegeven om thuis toe te passen. Hoe maak je een planning en gebruik je een planbord? Hoe kun je omgaan met een fikse boze bui? Hoe kun je regels scherper stellen, waardoor de kans groter is dat jouw kind zal luisteren?

Thema 8 
Een handig overzicht

In dit thema zetten we alle stappen uit dit thema nog eens op een rij. Heb je alle stappen uit thema 1 t/m 7 doorlopen? Dan heb je een uitgebreid overzicht van alles dat komt kijken bij een diagnose autisme. Je stelt doelen voor de komende periode waar je mee verder gaat: de stappen die nog nodig zijn voor meer balans in jouw gezin.

Meer informatie over deze online cursus lees je via deze link. Heb je interesse in deze online cursus, maar wil je je nu nog niet inschrijven? Meld je dan gratis aan voor onze mailinglijst zodat we je op de hoogte kunnen houden van startdata, meer informatie over de inhoud van de cursus en wat deze je oplevert. Je ontvangt dan ook elke week een bruikbare en inspirerende tip over autisme, begeleiding, zelfzorg, lotgenotencontact en nog veel meer!

Lees hier het artikel over de 52 tips dat in 2022 verscheen in het Houtens nieuws. 

Ouder - Mantelzorg en hulp

Mantelzorg

Wist je dat als je zorgt voor jouw eigen kind die in zijn gedrag meer aandacht nodig heeft dan een ander, dat je dan een mantelzorger bent?

Het Steunpunt Mantelzorg Houten (onderdeel van van Houten & co) kan je helpen met bijvoorbeeld het aanvragen van thuiszorg, kijken of er een vrijwilliger is die je kan helpen om je te ontlasten in bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp of een uitje met je kind, maar ze kunnen je ook doorverwijzen naar de juiste instanties naar aanleiding van jouw hulpvraag. Ze organiseren workshops en er is een mantelzorgcafé waar je in contact kunt komen met andere mantelzorgers.

Tijdens de jaarlijkse Waarderingsmarkt, worden jij en ik in het zonnetje gezet! Naast heerlijke verse producten en cadeauartikelen van lokale winkeliers die je daar mag aanschaffen (de productenmarkt), is het een ideaal moment om in contact te komen met verschillende organisaties uit de gemeente Houten die jou kunnen helpen bij de zorg (de informatiemarkt).

Meld je aan als mantelzorger en zorg daarmee goed voor jezelf!

En wist je dat ook kinderen mantelzorger zijn als zij opgroeien met een zus(je) of broer(tje) met bijvoorbeeld autisme? De lotgenotengroep voor jonge mantelzorgers van Van Houten&co organiseren uitjes en bijeenkomsten in Jongerencentrum Enter en het Cultuurhuis Schoneveld.

Hoeveel vrije tijd heb jij?

Wat doe je eigenlijk allemaal en is het wel in balans met elkaar? Je kunt via deze link een test doen (de test is van MantelzorgNL) waarmee jij jouw tijd berekent. Het zet je aan het denken en je krijgt mooie tips na afloop!

Vrijwillige hulp

Handje helpen: Organisatie die kinderen en volwassenen met een beperking vrijwillig ondersteunt.

Buurtgezinnen zoekt voor overbelaste gezinnen een steungezin in de buurt, zodat ouders weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen. Buurtgezinnen is actief in meer dan 20 gemeentes in Nederland, waaronder Houten.

Bij Vereniging Balans (landelijke oudervereniging voor ouders van kinderen en jongeren die niet iets meer of anders nodig hebben bij het leren of in de opvoeding) kan je contact opnemen met de advieslijn. Aan de telefoon zitten ervaringsdeskundige vrijwilligers waarmee je kunt sparren, die naar je luisteren en/of tips en advies kunnen geven.

Zit je in hoge nood en trek je het echt niet meer? Dan zijn er noodnummers die je kunt bellen om je verhaal kwijt te kunnen.

Zoals de luisterlijn: Je kunt telefonisch, via Whatsapp en via de e-mail 24/7 contact met vrijwilligers opnemen, voor een luisterend oor en een goed gesprek.

Betaalde hulp

ouder - Lotgenoten

Omdat onze kinderen zich niet volgens ‘het boekje’ ontwikkelen, kunnen we ons alleen en onbegrepen voelen. Je bent echt niet de enige, maar soms moet je even zoeken. Op Facebook zijn meerdere groepen te vinden waar lotgenoten met kinderen met autisme of kinderen met autisme onderling vriendschap hulp, steun en tips zoeken. Maar er zijn ook lotgenotenbijeenkomsten, als je het fijner vindt om elkaar te kunnen zien.

Verhalen van lotgenoten over wat zij hebben meegemaakt, kunnen ook fijn zijn om te lezen. Zoals in blogs.

Voor KOEKIE Autisme Begeleiding scheef ik openhartige blogs over mijn leven als moeder. Hier lees je al mijn blogs. 

Mama Vita blogs: (lidmaatschap) – Netwerk voor moeders van een kind met autisme. Hier vind je diverse blogs van moeders van kinderen met autisme. en ook worden er allerlei bijeenkomsten georganiseerd.

In Houten is een mantelzorgcafé waar je in contact kunt komen met andere mantelzorgers.

Een kind met autisme in je gezin, ervaringen van achter de voordeur: Een rapport waarin je kan lezen wat ouders van een kind met autisme meemaken, hoe ze allerlei zaken oplossen: wat betekent autisme voor hen, hoe gaan ze ermee om, wat hebben ze nodig en welke oplossingen hebben ze nog niet gevonden?

Nederlandse vereniging van Autisme (NVA): (lidmaatschap) Vereniging die zich inzet voor de belangen van mensen met autisme in alle levensfasen en op alle levensterreinen. Ze geven informatie in het ledenmagazine, geven cursussen, organiseren informatieavonden, themadagen en congressen, publiceren brochures, dvd’s, geven de autipas uit, geven een luisterend oor vanuit regionale Info Centra en de informatie- en advieslijn en organiseren regionaal lotgenotencontact.

De NVA organiseert in elke regio (tegen een kleine vergoeding of gratis voor leden) lotgenotenbijeenkomsten. Zoek op de website van het NVA naar je eigen regio.

Ouder - INFORMATIE EN Leren over autisme

KOEKIE Autisme begeleiding – Informatie, blogs en tips over kinderen met autisme. 

Autismejongekind.nl – Informatie over autisme bij jonge kinderen.

Wegwijzer Autisme: De overheid heeft Wegwijzers ontwikkeld waarin vraag en aanbod overzichtelijk samen komen voor zorgvragers en hun naasten. Het aanbod is groot en omvat zorg, maar ook apps, boeken, ondersteuning, dagbesteding, lotgenotencontact en meer. De Wegwijzer Autisme is gericht op (naasten van) mensen met autisme. Het doel is dat je makkelijker producten en diensten vindt die passen bij jouw vraag en die, waar relevant, dicht bij jou in de buurt zijn. Je kan ook op plaatsnaam zoeken!

Geef me de 5: Geef me de 5 is een methodiek, ontwikkeld door Colette de Bruin, waar je als ouder cursussen kan volgen.

Ouder -