Schrijf je persoonlijk jaarplan

Je bekijkt nu Schrijf je persoonlijk jaarplan

Een persoonlijk jaarplan waarin je opschrijft waar jij zowel privé als zakelijk het komende jaar jouw aandacht aan wilt geven, kan je enorm helpen om dit ook daadwerkelijk te bereiken. Ben je even afgeleid, dan brengt jouw persoonlijke jaarplan je snel weer op het goede pad. En het fijne is: dat persoonlijke jaarplan maak je lekker zelf, op een moment dat het jou uitkomt.

Het jaarplan omvat alles waar jij enthousiast van wordt. Alles waar jij zin in hebt om jouw aandacht aan te besteden.
 
Voor de grootste kans van slagen, bevat het jaarplan de volgende cruciale elementen.

1. Een persoonlijk jaarplan waarin jouw mindset een grote rol speelt

Van welke gedachtes word jij blij? Wat zeg je tegen jezelf als je jezelf moed inspreekt? Wat doet het met je om zo positief tegen jezelf te praten? Hoe vaak doe je dit? Jouw mindset speelt een grote rol in de manier waarop jij omgaat met alles wat in jouw leven op je pad komt. De een is gezegend met een natuurlijk aangeboren instelling (zoals Jonneke Koekhoven) en de ander moet steeds bewust met een positieve mindset bezig zijn (zoals ik).

Je kan niet aan twee dingen tegelijk denken. Zolang je bezig bent met gedachtes van liefde, vertrouwen en dankbaarheid, is er geen ruimte voor negatieve gedachtes.

Oefening ‘Je goed voelen zonder reden’

Probeer het maar eens uit: Doe je ogen dicht en denk terug aan een vakantie waar je heel erg gelukkig was. Wat was je aan het doen, met wie was je, wat zag je, wat rook je? De kans is groot dat je nu een smile op je gezicht hebt. Je hebt jezelf net goed gevoeld zonder reden. Dit kan je op elk moment oproepen door het ophalen van fijne, positieve herinneringen.

Vanuit dat goede gevoel trek je alleen nog maar meer positiviteit aan. Dus vul jezelf met positieve gedachtes. Deze simpele techniek komt vanuit het Neuro Linguisitisch Programmeren (NLP), waar ik jaren geleden in werd opgeleid door Robin Stevens.

Dat positiviteit nog meer positiviteit aantrekt is de wet van de quantum fysica, waar ik voor het eerst kennis mee maakte, toen ik Sanny zoekt Geluk ging volgen en startte met meditatie. Meditatie klinkt enorm zweverig, maar het komt eigenlijk vooral neer op het minder serieus nemen van je negatieve gedachtes. Heerlijk toch Geef jouw mindset een grote rol in jouw persoonlijk jaarplan en de kans van slagen zal vele malen groter zijn.

2. Een persoonlijk jaarplan op basis van enthousiasme

Hoe vaak heb jij jouw goede voornemens zien stranden en voelde je je daar rot over? Om jezelf vervolgens omlaag te halen omdat je een zwakkeling bent?

Waarschijnlijk schortte het aan de juiste voorbereiding; formuleerde je geen doelen waar je echt warm voor liep.

Ik ben altijd wel iemand geweest die plannen maakte, maar het maken van een jaarplan gebaseerd op alleen maar doelen waar ik enthousiast van word, was nieuw voor me. Die inspiratie deed ik op in het boek Grip van Rick Pastoor. Het resultaat: ik had minder doelen, veel meer focus en tijd over. Alle ‘moetjes’ vielen namelijk van mijn persoonlijk  jaarplan af en wat er overbleef wat dat wat mij werkelijk gelukkig maakt. Dat geeft zoveel meer energie en doorzettingsvermogen.

Oefening ‘Doelen kiezen op basis van enthousiasme’

Wat wil je op het thema ‘Vriendschap’ doen het komende jaar? Van welke vrienden krijg je energie? Om welke vriend moet je altijd lachen? Met welke vriend haal je fijne herinneringen op aan vroeger? Na welk gesprek krijg je altijd nieuwe inspiratie? Bij wie kan je helemaal jezelf zijn, zonder de schijn op te houden? Welk uitje staat er al een jaar op jouw verlanglijstje en met wie zie je jezelf daar het liefst heen gaan?   

3. Visualisatie van jouw persoonlijk jaarplan

Hoe weet je vooraf of je na het volgen van jouw persoonlijke jaarplan ook echt hebt gedaan wat je hart wilde? Soms dénken we iets heel graag te willen, maar levert het achteraf veel minder energie op dan we dachten en blijft dat gelukkige gevoel dat we dachten te krijgen achterwege. Je kan jouw wensen vooraf testen door gebruik te maken van visualisatie.

Oefening ‘Visualisatie’

Stel: Je hebt bedacht dat je komend jaar een weekendje weg wilt naar Zeeland met vriend X. Doe je ogen eens dicht en stel je zo gedetailleerd mogelijk voor dat je daar op dit moment met die vriend bent. Wat zie je, wat voel je, wat hoor je, wat zijn jullie op dit moment aan het doen? Hoe voelt dat?

Als het goed is heb je weer die smile op je gezicht. Is die er niet, dan is de kans aanwezig dat deze wens nog niet helemaal is zoals je het eigenlijk wilt. Misschien ga je toch liever met iemand anders, heb je eigenlijk meer behoefte om ergens anders heen te gaan, of misschien ga je wel liever alleen. Verander de setting en doe de visualisatie opnieuw. Je merkt het echt als je jouw echte wens te pakken hebt.

Zullen we jouw persoonlijk jaarplan samen maken?

Weet je niet hoe je met een persoonlijk jaarplan moet beginnen? Speciaal hiervoor schreef ik het e-book ‘Geef kwaliteit aan jouw tijd’. Dan kan je gelijk beginnen!

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!