Keuzes maken vanuit rust en de goede vragen

Je bekijkt nu Keuzes maken vanuit rust en de goede vragen

Krijg jij wel eens het advies: ‘Slaap er gewoon nog even een nachtje over?’ als je voor een keuze staat? Je herkent vast wel de situatie dat je vandaag iets écht nog wilt afmaken, dat je dealt met een emotionele situatie waar je iets mee moet of dat je voor een belangrijke keuze staat en je nog twijfelt. Helpt een nachtje slapen jou dan? Keuzes maken is niet altijd even makkelijk. Deze tips kunnen je helpen.

Keuzes maken vanuit emotie – stel het uit

Belangrijke keuzes maken terwijl je emotioneel of boos bent, is geen verstandig idee. Slaap er dan zeker een nachtje -of nog meer- over tot de emoties grotendeels gezakt zijn. Een handige zin om te onthouden voor jezelf is: ‘Ik maak belangrijke keuzes vanuit rust’. Kan je die rust niet vinden? Dan kan het helpen om bijvoorbeeld een goede vriend(in), collega, broer/zus te vragen die vanuit zijn/haar rust naar je kan luisteren en je kan helpen je hoofd op orde te krijgen. Er is vast wel iemand van wie je nu denkt: ‘O ja, na een gesprek met X voel ik me altijd opgelucht of rustig.’ En sommige keuzes kan en mag je ook gewoon doodeng vinden.

Keuzes maken vanuit rust – bevraag jezelf

Als er weinig tot geen emoties meespelen en je loopt ergens in vast, dan kan het helpen even een ‘break’ te nemen en jezelf de volgende vragen te stellen:

1. Hoe belangrijk is hetgeen waar ik mee bezig ben?

2. Wat gebeurt er als ik het niet doe?

3. Wat levert het me op als het opgelost of af is?

4. Als ik morgenochtend wakker word en het zou als een wonder opeens af/opgelost zijn, wat is het eerste wat ik dan denk en voel?

5. Hoeveel tijd wil ik hier nog maximaal aan besteden?

Voorbeeld

De afgelopen weken was ik bezig met mijn eigen logo voor Marleen Brengt Structuur. Mijn werkwijze kenmerkt zich door de klant te vragen naar de huidige situatie en de gewenste situatie. Vervolgens kunnen de stappen die nodig zijn om vanuit de huidige naar de gewenste situatie te komen in kaart worden gebracht. Ik probeerde dat met pijlen te verwerken in mijn logo.

Vol trots over mijn logo-ontwerp plaatste ik twee op elkaar lijkende versies op Facebook en vroeg mijn volgers naar hun voorkeur. Wat bleek: de pijlen riepen juist verwarring op en dat was uiteraard niet de bedoeling. Daarna ben ik weer achter mijn PC gekropen en heb ik nog vele andere versies van mijn logo gemaakt. Nergens werd ik echt blij van. Ik sliep er een nachtje over. Wat niet hielp. Ik ging weer aan de slag en appte nog een aantal versies naar een vriendin.

Maak keuzes vanuit rust en de goede vragen

Inmiddels was ik behoorlijk gefrustreerd geraakt van de enorme bak tijd die ik er al in had gestopt en nog steeds geen logo had waar ik echt blij van werd. Mijn vriendin appte: ‘Slaap er anders een nachtje over’. Ik dacht: ‘Ammehoela, dat heb ik al gedaan.’ Ik besloot mijzelf bovenstaande vragen stellen. Mijn conclusie: Het logo was zeker niet nog úren werk en een nachtje slapen waard, want zó belangrijk was het ook weer niet. En wat gebeurde er? Binnen een uur was mijn ontwerp klaar. Zonder pijlen: rustig, eenvoudig en duidelijk. Check!

Logo Professonial Organizer

 

Zijn er bepaalde keuzes waar jij voor staat en wil je dat ik je help om overzicht in je hoofd te krijgen? Soms is 1 gesprek al genoeg, waardoor jij weer verder kunt. Je kunt altijd contact met me opnemen. Het eerste half uur is helemaal vrijblijvend.

Geef een reactie