Kom jij structureel tijd tekort?

Je bekijkt nu Kom jij structureel tijd tekort?

Als je structureel het gevoel hebt dat je tijd tekort komt, dan kan het helpen om kritisch te gaan kijken naar jouw week. Weet jij hoeveel vrije tijd jij eigenlijk over hebt per week?

De tijd verstrijkt soms sneller dan je wilt en voordat je het weet, is er weer een week voorbij. Hoe kijk je terug op de afgelopen week? Heb je gedaan wat je wilde doen? Of was er voor je gevoel tijd tekort voor wat je moest én wilde doen? Als je structureel het gevoel hebt dat je tijd tekort komt, dan kan het helpen om kritisch te gaan kijken naar jouw week. Hoeveel tijd ben jij gemiddeld per week kwijt aan al jouw taken en verplichtingen? En hoeveel vrije tijd blijft er dan nog voor je over? 

Dit inzicht kan jou al een eerste duw in de goede richting geven om bewustere keuzes te gaan maken waar jij jouw kostbare tijd aan uitgeeft. 

Tijd bijhouden

Houd eens een week bij waar jij jouw kostbare tijd aan besteedt. Het kan je een hoop inzichten opleveren. Het helpt namelijk echt als je het opschrijft. Toen ik dit een week bijhield, schrok ik echt hoeveel tijd mijn kinderen en ik kwijt waren aan eten: Eten koken, tafel dekken, opeten natuurlijk en alle bende weer opruimen. Ik kwam voor alle maaltijden op gemiddeld 2,5 uur per dag! Dat vond ik echt teveel en daar konden we iets in veranderen, zodat we tijd overhielden voor andere dingen.

Dit document kan je gebruiken voor het bijhouden van je tijd.  Na een week beantwoord je de vraag op de laatste pagina. Ik ben heel benieuwd naar jouw inzicht(en). Die kan je altijd bij me voorleggen.

Verandering

Wie weet helpt dit inzicht je om jezelf eens een schouderklopje te geven hoe ontzettend veel je doet in een week en kan je beter accepteren dat je aan bepaalde taken niet toekomt. En misschien word je geïnspireerd om dingen juist nu echt te gaan veranderen, bijvoorbeeld dat je meer tijd aan leuke dingen gaat besteden.

Door een aantal praktische aanpassingen heb ik de tijd die wij bezig zijn met eten weten terug te schroeven van 2,5 naar 1,5 uur per dag. Soms smeer ik een boterham en verras ik de jongens met ontbijt op bed. Ik maak vaker tosti’s met soep als avondeten, kook vaker dubbele porties en vries die in. De winst: een uur gratis vrije tijd en als bonus ook nog eens minder irritaties aan tafel. Win-win!

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!