Oude ongewenste gewoontes vervangen door nieuwe gewenste gewoontes

Je bekijkt nu Oude ongewenste gewoontes vervangen door nieuwe gewenste gewoontes

Ik ben zojuist mijn bed ingestapt. Ik heb een heerlijke dag gehad en ik lig lekker in bed. Het liefst lees ik nu een stuk uit mijn boek, waar ik tijdens de zomervakantie nog in bezig was. Bij thuiskomst van vakantie las ik de eerste dagen elke dag nog een paar bladzijdes en sinds twee weken ligt het boek te verstoffen op mijn nachtkastje. Ik genoot er zo van en wil ook thuis blijven lezen. Waarom pak ik dat boek niet meer? In dit artikel vertel ik je over het lastige van het afleren van oude gewoontes en tips voor het aanleren van nieuwe gewoontes.

Dit artikel is ook als podcast te beluisteren. Beluister ‘m hier.

Elke avond leg ik mijn boek klaar op mijn nachtkastje en overdag verheug ik mij erop om ’s avonds te gaan lezen. En toch pak ik ‘m er niet bij, want ik grijp liever naar mijn mobiele telefoon. Ik check mijn Whatsappberichten, ik kijk een stukje serie en vervolgens ga ik door mijn tijdlijn op LinkedIN en Facebook. Het lijkt een bepaalde routine die ik afwerk. Voordat ik het weet ben ik minimaal een half uur verdwaald op mijn telefoon en te afgeleid om te lezen. En als ik uiteindelijk ga slapen en ’s nachts wakker word, ga ik vaak éven kijken of ik een berichtje gemist heb, in plaats van verder slapen. Ik word er echt niet blij van. Waarom doe ik het dan toch?

Het is een gewoonte geworden

Het is een gewoonte geworden om mijn telefoon mee te nemen naar de slaapkamer en er steeds op te gaan. Wat is een gewoonte? Een gewoonte is iets dat je onbewust doet, zonder nadenken. Wil je van een gewoonte af? Dan is het advies: Ga bewust iets anders doen, mét nadenken. En zo makkelijk is dat niet, anders was dit je waarschijnlijk allang gelukt. Het afleren van ongewenste gewoontes is net zo lastig als het aanleren van nieuwe gewoontes. Deze vier tips zou je kunnen toepassen om het jezelf makkelijker te maken en de kans op succes te vergroten:

  1. Kies een nieuwe gewoonte waar je blij van wordt
  2. Begin met één gewoonte tegelijk op één moment tegelijk
  3. Ken jezelf en pas toe wat nodig is
  4. Wees mild voor jezelf als het een keer niet lukt en pak de dag erna de gewoonte weer op

Een oude gewoonte vervangen door een nieuwe gewoonte

Ik zal mijn situatie als voorbeeld nemen. Ik wilde dus stoppen met scrollen op mijn mobiele telefoon en in plaats daarvan in mijn boek lezen. Graag wilde ik dat op meerdere momenten per dag, maar ik begon met het moment van naar bed gaan. Daarvoor legde ik mijn mobiele telefoon op de studeerkamer, want ik weet dat ik er niet van af kan blijven als deze op mijn slaapkamer ligt. Inmiddels is het mij 21 van de 23 nachten gelukt om mijn mobiele telefoon op de studeerkamer te laten en heb ik inmiddels drie boeken uitgelezen.

Gewoontes volhouden

Het klinkt misschien alsof het me heel makkelijk is afgegaan, maar dat is niet zo. Ik heb, vooral in die eerste week, regelmatig voor de gesloten studeerkamerdeur gestaan omdat ik naar binnen wilde om mijn appjes te checken of iets op te zoeken. Dan voerde ik daar voor die deur een heel gesprek met mijzelf waarin ik mezelf toesprak. En soms lag ik in bed en las ik geen letter, want ik vond het maar stom wat ik had bedacht; ik had zin om een serie te kijken. Hoezo was het eigenlijk zo nodig om die mobiel weg te leggen?

Twee keer ben ik bezweken na die eerste week. Ik nam mijn mobiele telefoon mee naar de slaapkamer en verloor mijzelf weer in mijn mobiel. En ook in de nacht kon ik er niet afblijven. Ik ervoer gelijk weer dat ik me niet kan beheersen als mijn mobiel in de buurt ligt. Op die momenten voel ik mijzelf zwak en stom. Het enige wat dan helpt is het besef dat het is wat het is en het erom gaat dat dit voor mij werkt. En dat we het stap voor stap doen en dat het gewoon oké is als het een keer niet lukt.

Lees ook eens: Een doel doorzetten op opgeven?

Stel jezelf deze vragen

Ik hoef er inmiddels na drie weken niet meer elke keer bewust bij na te denken om mijn mobiele telefoon op de studeerkamer achter te laten. Dat geeft rust. Ik houd dit nog een tijdje vol, tot het me helemaal geen moeite meer kost en dan ga ik door met een volgende gewoonte, waarvoor ik mijzelf weer de volgende vragen stel. En deze kan jij dus ook jezelf stellen, als je wilt gaan starten:

  1. Waar zou jij graag mee willen stoppen? Wat levert het je op als je daarmee stopt?
  2. Hoe zou je de tijd of energie die dan vrijkomt willen vullen?
  3. Op welk moment van de dag of de week zou je dit kunnen gaan uitvoeren?
  4. Wat heb jij nodig zodat het jou lukt?

Ik geloof dat jij het kan. Succes!

Lees ook eens: Keuzes maken vanuit rust en de goede vragen

Please share this

Je hebt maar een beperkte hoeveelheid tijd en energie om weg te geven. Jij bepaalt voor een groot deel zelf hoe jij jouw tijd en energie verdeelt om je leven zo fijn en mooi mogelijk te maken.

In mijn e-book Realistisch plannen geef ik je inzichten en opdrachten voor meer overzicht en rust.  Je werkt op papier uit wat jou enthousiast en gelukkig maakt, je weet weer wat er allemaal op je bordje ligt en hoe je dit (anders) kunt organiseren. Je hebt een systeem dat je kunt gebruiken om realistisch te plannen en de regie op je leven terug te pakken.

In het e-book Je huis opgeruimd in drie maanden & Leren opruimen en ontspullen staan voor drie maanden lang opruimopdrachten. Na die drie maanden ben je op elke plek in huis geweest! Sommige opdrachten gaan alleen over opruimen, sommige opdrachten geven ook praktijkvoorbeelden, budgettips en tips voor meer plezier en positiviteit. Je wordt regelmatig aan het denken gezet waarom je bepaalde spullen bewaart. In het tweede deel van het e-book leer ik je een stappenplan om stap voor stap een ruimte te leren opruimen en ontspullen. Ik geloof erin, dat iedereen uiteindelijk kan opruimen, als je maar de juiste tools hebt en daadwerkelijk aan de slag gaat en blijft. Het kan je veel moois opleveren, zoals rust, overzicht en trots!

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!