Stap voor stap naar meer overzicht en rust

Je bekijkt nu Stap voor stap naar meer overzicht en rust

Stap voor stap naar meer overzicht en rust: ik noem het de stap voor stap methodiek. Vorige week stonden mijn vriend en ik in uitgelaten vakantiestemming op onze bagage te wachten op het vliegveld van Sevilla. De koffer kwam niet. Dat hadden we niet voorzien: een onbezorgde vakantie was het plan. Gelukkig vonden we de koffer binnen 10 minuten terug. Maar in die 10 minuten was de onbezorgde vakantiestemming wel eventjes weggevallen. Bijzonder toch hoe snel iets een andere wending kan krijgen.

Dat zette me ook weer aan het denken. Hoe belangrijk het is om te genieten van alles wat goed gaat. Te genieten van alle stappen die je in het leven zet, klein of groot. Maar vooral ook hoe belangrijk het is dat je in kleine stappen vooruit denkt, als iets heel groots of moeilijk is of lijkt.

Ola, koffer kwijt: weg overzicht en rust

We zijn zojuist geland met het vliegtuig en de zon straalt ons tegemoet. Vrolijk en uitgelaten staan we te wachten op onze koffer. Een onbezorgde vakantie, daar hebben wij enorm naar verlangd! Alle koffers vanuit Amsterdam komen één voor één voorbij op bagageband nummer 3. Ik zeg: ‘Er zijn ook gewoon mensen bij wie de koffer niet komt hè? Dat lijkt me lullig.’ Het lijkt ons eigenlijk wel slim om de belangrijkste spullen altijd in de handbagage te stoppen. Wat wij niet hebben gedaan.

Na een tijdje stopt de bagageband. Onze koffer is er niet. Daar staan we dan in ons beste Spaans uitleg te geven aan een luchthavenmedewerker dat onze koffer er niet is. Ze gebaart dat we dan naar bagageband 6 moeten gaan. Daar ligt de koffer zéker. Ze is behoorlijk overtuigend. 

We lopen best stilletjes naar bagageband nummer 6. Mijn vriend zegt: ‘Hij is er denk ik niet.’ Ik antwoord: ‘We hebben nog een kans dat onze koffer daar is, eerst deze stap en dan pas de volgende.’ Voor ons loopt een andere ‘koffer-kwijt-mevrouw’. Opeens zien we haar blij rennen als we dichterbij de mogelijke koffers komen. Het moet goed komen. En ja hoor, daar blinkt ook onze koffer! Wat een opluchting. 

Denken en handelen in kleine stapjes helpt je stress verminderen

Zet stap voor stap als iets onhaalbaar lijkt

Er gebeurt zo vaak iets in het leven dat je niet hebt voorzien. Dat is niet te voorkomen. Belangrijker is hoe je ermee omgaat. Als iets onhaalbaar lijkt, of als iets erg onduidelijk is, dan merk ik aan mijzelf dat ik stress krijg. Het helpt mij dan om te gaan denken en handelen in kleine stapjes. Deze stap voor stap methode gebruik ik het laatste jaar veel. Daarbij focus ik me op het moment zelf of enkel de dag die voor me ligt. Vandaag is vandaag, maῆana is maῆana, aan deze tekst houd ik mij dan vast.

Bijvoorbeeld als ik knallende koppijn heb dat meerdere uren aanhoudt. Ik weet niet wanneer het stopt en ik weer kan functioneren. Mijn planning loopt in het honderd, ik weet niet wanneer ik weer dingen kan oppakken en of ik dus iets moet gaan regelen. Wat me dan helpt is om de uren te tellen aan pijn die al voorbij zijn. Ik bedenk me dan: die uren zijn achter de rug en ben ik al doorgekomen. Ik kán dit dus gewoon.

Uiteindelijk voelt elke kleine stap die ik op dat moment wél kan zetten dan aan als een succes, een stap vooruit, in plaats van dat alles negatief voelt. Nog een voorbeeld is alle onduidelijkheid rondom corona. De besmettingen lopen weer hoog op, er zijn weer maatregelen bijgekomen en onduidelijkheden nemen overal toe. Mijn grootste angst hierbij is dat de scholen sluiten en mijn kinderen weer thuis komen te zitten. 

Mijn stresslevel vliegt letterlijk tegen het plafond als ik alleen al dénk aan thuisonderwijs, mijn werk en de onderlinge strijd in huis. Met kinderen met autisme verplicht aan huis gekluisterd zitten lijkt wederom een onmogelijke opgave.

Wat me dan helpt is denken: Deze stress, die er nu (nog) niet is, helpt me niet. De situatie is vandaag namelijk nog niet zo. Vandaag zijn ze allebei op school en ik ben aan het werk. Hoe het morgen is, zien we morgen. Deze mindset helpt mij enorm. Het geeft me echt meer overzicht en rust.

Is het echt zo makkelijk, zo’n mindset?

Dit klinkt heel makkelijk en in feite is dat ook zo. De feiten kloppen namelijk: vandaag is er nog geen probleem. Mijn gedachtes willen me een andere kant opsturen, me waarschuwen en roepen me van alles toe. ‘Je moet nu al je artikelen afschrijven, want anders heb je straks een probleem als de jongens thuis zijn!’ ‘Marleen, die koppijn is er morgen ook nog en dan kan je echt geen boodschappen doen!’ Ik luister ernaar en zeg hardop tegen mijzelf: ‘Vandaag is een fijne dag. De jongens zitten op school, ik kan lekker rustig werken en alles komt goed.’

Uiteindelijk voelt elke kleine stap die ik op dat moment wél kan zetten dan aan als een succes, een stap vooruit, in plaats van dat alles negatief voelt. En nee, zo’n sterke mindset is voor de meeste mensen helemaal niet zo makkelijk, zeker als je je bedenkt dat we 60.000 gedachtes per dag zouden hebben, waarvan 80% negatief, zie ook dit artikel. Het vergt dan ook oefening om je mind de baas te worden. Trainen die mindset dus!

Stap voor stap methodiek bij opruimen en structuur

Denken en handelen in stapjes pas ik ook toe bij opruimen en structuur aanbrengen. Uiteindelijk is de weg naar meer overzicht, structuur, een opgeruimd huis en leven grotendeels een kwestie van mindset. Ik werk met verschillende gestructureerde stappenplannen met al mijn klanten, zodat dit stappenplan voor opruimen.

Of het nu gaat om het opruimen van een deel van je huis, of het gaat om het maken van plannen en doelen voor het komende jaar of om alle to do’s overzichtelijk bij elkaar te krijgen. Bij alles geldt: Ga niet als een malle aan het werk, maar neem óók voldoende tijd voor de voorbereiding en de nazorg.

Vooraf sta je stil bij je overwegingen waarom je iets anders wilt en wat het je gaat opleveren. Vervolgens ga je bij het afhandelen van de acties maximaal 1 tot 3 uur aan de slag waarbij je daadwerkelijk iets afrondt. Vervolgens beloon je jezelf, waarbij alleen al kijken naar wat je hebt opgeruimd of aangepakt, meestal al de grootste beloning is.

Stap voor stap ben je zo onderweg naar meer overzicht en rust.

Ben je op zoek naar nog veel meer tijd- en ruimtebesparingstips en tips voor een positieve mindset? Je vindt 65 opruimopdrachten terug in mijn e-book ‘Je huis opgeruimd in drie maanden’. Daarna ben je op alle plekken in huis geweest! 

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!