Hoe bouw je routines in?

Je bekijkt nu Hoe bouw je routines in?

Eerder schreef ik een artikel over de voordelen van het inbouwen van routines. Namelijk: ze geven je rust en overzicht, helpen je focussen, geven zelfvertrouwen en besparen energie. In dit artikel ‘Hoe bouw je routines in?’ geef ik je zes tips hoe je nieuwe routines in jouw leven kunt inbouwen.

Iedereen herkent waarschijnlijk een van de volgende het volgende situaties wel. Je hebt de zolder opgeruimd en een maand later is het toch weer een rommel geworden. Je had die ene rommella vorige week omgetoverd tot opgeruimde la en vandaag is die weer ontploft. Je wordt ’s ochtends wakker, je loopt de keuken in en baalt dat je de vaatwasser niet al eerder had uitgeruimd.

Je hebt ook zoveel andere dingen te doen en je loopt over. Je kan gewoon ook niet alles op orde houden. Maar je baalt wel dat je achter de feiten blijft aanlopen. Wil je hier toch graag verandering in, wil je het eens anders aanpakken? Lees dan door en luister goed…:

Wake up en ga in de actiestand!

Want jij bent de enige die verandering in deze situatie kan aanbrengen. Die de regie heeft om voor een echte verandering te gaan. Blijf je in de wachtstand? Dan blijft het zoals het nu is. En dat wil je dus niet, want anders was je al afgehaakt bij het lezen van dit artikel. Wil je het écht anders, kom dan dus in die actiestand. Een goed begin is het aanbrengen van routines, want die helpen je om niet meer achter de feiten aan te blijven lopen. Ik geef je zes tips om nieuwe routines in jouw leven in te bouwen.

Tip 1. Begin klein

Je kunt niet alles tegelijk, dus kies waar jij je kostbare tijd aan wilt uitgeven en ga daar routines in aanbrengen. Maak een overzicht van jouw verplichtingen in de week/maand en hoeveel tijd je daaraan kwijt bent. Kies vervolgens 1 onderdeel uit dat regelmatig terugkomt, waarbij je niet meer achter de feiten wilt aanlopen en je dus een routine voor gaat bedenken.

Tip 2. Bepaal jouw doel

Bepaal wat jouw doel is: Wat is hetgeen je uiteindelijk wilt bereiken door deze routine in te bouwen? Wat gaat jou dat opleveren? Elke keer als het even tegenzit met het inbouwen van je routine en je wilt ermee stoppen, dan lees je je doel opnieuw. Dat is namelijk jouw houvast om vol te houden.

Tip 3. Ontwikkel een routine die bij je past

Bedenk een routine die bij jou past. Er is niet één manier. Soms is het echt even zoeken, uitproberen en bijstellen. Gun jezelf daar ook de ruimte voor.

Voorbeeld: Je wilt meer routine in de was, want je wilt niet meer al die losse was in huis en je wilt niet misgrijpen als je iets die dag graag wilt dragen. Doe je was dan bijvoorbeeld op vaste momenten in de week. Kies dan bijvoorbeeld de dag na sportavond als al die stinkzooi toch gewassen moet worden. Als je op vaste momenten bepaalde taken uitvoert, dan kan je het op andere momenten loslaten en dat geeft rust. Lees ook eens deze tips voor het leuker maken van de was.

Tip 4. Houd de boel op orde

Zodra je ergens een routine in hebt, houd die dan vast. Voorbeeld: Is jouw rommella net opgeruimd? Heerlijk, houden zo! Mocht je een paar dagen later enorme haast hebben, snel de rommella open trekken en er iets in willen gooien, houd jezelf dan tegen! Gooi het in de la, maar berg het gelijk op de juiste plek op. Zo zorg je ervoor dat de opgeruimde plekken netjes blijven. Je kan jezelf ook aanleren om elke dag de al opgeruimde ruimtes in huis even langs te lopen: ligt alles nog op zijn plek? Zo ja, geniet ervan :-), zo niet, breng het snel weer op orde.

Iets op orde houden kost minder tijd dan laten verslonzen en later opnieuw opruimen

Tip 5. Introduceer het 10-minuten rondje

Introduceer het 10-minuten rondje. Loop 10 minuten door je huis voordat je naar bed gaat. Doe die dingen die voor jou belangrijk zijn om op orde te hebben als je ’s ochtends je bed uit komt. Ruim bijvoorbeeld de keukentafel op, ruim de vaatwasser uit, vouw de laatste was op etc. Doe dit consequent elke avond. Hou vol, het wordt vanzelf een gewoonte als je er mee door blijft gaan.

Tip 6. Zet je mindset in de ochtend

Wat ik zelf een hele fijne routine vind, is om mijzelf ’s ochtends voordat ik opsta, de volgende vraag te stellen:

‘Wat heb ik nodig om er vandaag een fijne dag van te maken?’

Toen ik mijzelf deze vraag vanmorgen stelde (het is vandaag zondag) was het eerst dat in mij opkwam: Telefoon uitzetten en veel naar buiten. Ik zette dan ook gelijk mijn telefoon uit, ging in mijn zondagskloffie naar beneden, zette een verse cappuccino en dronk die buiten met dikke sjaal om en skihandschoenen aan. Een zonnetje kreeg ik daar zomaar bij cadeau. Op deze manier heb ik een heerlijke start van de dag! En nee, ik heb er geen foto van gemaakt, want die stond uit :-).

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!