Focus op zingeving als je het geluk wilt vinden

Je bekijkt nu Focus op zingeving als je het geluk wilt vinden
  • Berichtcategorie:Mindset

In nr 27 van de Libelle van dit jaar lees ik een artikel over hoeveel invloed je zelf hebt op jouw gevoel van gelukkig zijn. Veel wist ik al, zoals het laten varen van verwachtingen, het stellen van doelen, positief denken, zelfvertrouwen, keuzes durven maken, leren van moeilijke situaties, ‘nee’ durven zeggen enzovoort.

Maar één tip, die sprong er voor mij uit vandaag: volgens psychotherapeut Esther Perel zouden we niet bezig moeten zijn met gelukkig zijn, blijven en worden, maar op zingeving. Want het verlangen naar geluk, staat het ervaren ervan in de weg. De zingeving komt namelijk, zegt zij, als je zoekt naar een bedoeling in het leven die niets met jou te maken heeft;, die groter is dan jijzelf.

Kloot-quote

Ik kijk naar mijn eigen situatie en een quote van omdenken die ik begin augustus op mijn Facebookpagina plaatste, schiet door mijn hoofd. ‘Gelukkig zijn, is niet ergens anders willen zijn, niet iemand anders willen zijn en niet iets anders willen doen’. Wat een klote-quote. Want op basis van deze quote ben ik gedefinieerd als ‘niet gelukkig’. Want ik wil wél heel vaak ergens anders zijn (weg van de ruzies thuis) en ik wil wél iemand anders zijn (iemand die zich minder vaak zorgen maakt). Wanneer ben ik dan wel gelukkig? En wat is gelukkig zijn nou eigenlijk? Ik vond een paar voorbeelden waar ik mij op en top happy voelde.

Een dikke knuffel. Toen mijn zoons gisteren na 3 weken vakantie met hun vader weer bij me kwamen en mijn zoon mij voor het eerst sinds 6 weken een héle dikke knuffel gaf waaruit duidelijk bleek dat hij blij was mij te zien. Ik voelde mij intens gelukkig.

Een plantje. Toen ik laatst een plantje bij de buurvrouw voor haar voordeur neerzette, met een kaartje erbij om te laten weten dat ik aan haar denk na het overlijden van haar man 1,5 jaar geleden. Toen ze me een week later met tranen in haar ogen vertelde hoe hard ze dat ene kaartje op dat moment nodig had gehad, voelde ik mij intens gelukkig.

Van betekenis zijn. Thea, één van mijn klanten die me laatst vertelde dat ze geniet van het overzicht dat ze door mijn hulp heeft gekregen en dat ze al veel meer balans voelt in haar leven. Mijn hulp aan haar voelt voor mij zo vanzelfsprekend, voor haar was een groot cadeau. Wauw, vlinders in mijn buik.

Trots. Mijn zoon vandaag met paniek in de ogen, een boze snauw, een kop op onweer. Ik gaf hem even rust, corrigeerde hem niet, ook niet toen zijn schoen voorbij kwam vliegen. Ik benoemde alleen de emoties die ik zag. Een boze blik was de respons. Ik wachtte geduldig tot we konden vertrekken met de auto. In de auto vertelde hij na even mokken heel rustig de 3 dingen waar hij boos over was geweest thuis. Ik straalde alleen maar van trots. Op ons. Op mijzelf omdat ik hem thuis de ruimte kon geven en geduldig bleef én op hem omdat hij daarna zo goed kon aangeven wat hij nodig had. Ik voelde tranen van geluk, hoop en vertrouwen.

Focus op zingeving

Deze momenten hebben 1 belangrijke overeenkomst: Ik ben niet bezig met morgen, volgende week, volgend jaar, met financiële zorgen, met mijn kalknagelteen. Ik wil hélemaal nergens anders zijn en ik wil hélemaal niemand anders zijn. Dus ja, ik heb besloten om me meer te gaan focussen op die zingeving, dan op het voelen, zoeken en streven naar geluk. Mijn zingeving is om van betekenis te kunnen zijn voor andere mensen, die dat nodig hebben. Privé én zakelijk. Daar word ik een heeeeeeeeeeeeel gelukkig mens van!

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!