In 6 stappen jouw boeken opgeruimd

Je bekijkt nu In 6 stappen jouw boeken opgeruimd

Wil je graag ruimte scheppen in alle boeken die je in huis hebt? Zodat je alleen de boeken overhoudt die je liefhebt en er ruimte komt voor andere spullen?  In dit artikel ga je in 6 stappen door al je boeken heen. Fantaseer maar alvast wat je met de vrijgekomen ruimte gaat doen! In 6 stappen jouw boeken opgeruimd, ben je er klaar voor?

1. Welke soorten boeken heb je?

Welke soorten boeken heb je allemaal in huis? Denk bijvoorbeeld aan de volgende categorie boeken:

  • Kinderboeken
  • Romans
  • (Oude) studieboeken
  • Woordenboeken
  • Encyclopedieën
  • Kookboeken
  • Hobbyboeken
  • Tijdschriften

2. Op welke vaste plek in huis ga je welke boeken neerzetten?

Kies vaste plekken voor je boeken. De kinderboeken bijvoorbeeld op de kinderkamers in de kast, de kookboeken op een plank in de keuken, tijdschriften op het toilet, romans in de boekenkast in de woonkamer. Daar waar jij het zelf de beste plek vindt.

3. Hoeveel ruimte wil je beschikbaar stellen?

Kies per categorie boeken de ruimte die je beschikbaar hebt, of beschikbaar wilt stellen. Heb je bepaald dat de romans bijvoorbeeld in de woonkamer in de boekenkast komen, beslis dan hoeveel ruimte dat maximaal mag innemen.

4. Boeken opruimen: Met welke categorie start je met uitzoeken?

Begin met het uitzoeken van 1 categorie boeken. Verzamel ze allemaal bij elkaar en maak de ruimte schoon waar ze terecht moeten komen. Je weet precies hoeveel ruimte je ervoor vrij hebt gemaakt, dus je weet ook hoeveel er past en of er dus boeken over blijven waar je afstand van gaat nemen.

5. Bevraag jezelf

Stel jezelf per boek deze vragen:

  • Levert dit boek je geluk, gezondheid, gemak of geld op? Meestal zijn dat redenen om boeken te houden.
  • Heb je het boek al langer dan een jaar niet bekeken of gelezen? De kans is niet zo groot dat dat er nog van gaat komen. Of je hebt nu juist wel de inspiratie gekregen om het te gaan lezen, dat kan natuurlijk ook!
  • Twijfel je of je het boek nog gaat lezen? Geef jezelf dan een deadline van bijvoorbeeld 3 maanden. Je kunt de boeken die het betreft bijvoorbeeld achterstevoren in de kast zetten, zodat je weet om welke boeken het gaat. Zet de einddatum in je telefoon en de boeken die dan nog omgekeerd staan, kunnen alsnog weg.

Herhaal deze stap voor alle categorieën boeken.

Wat doe je met de boeken die je niet wilt houden?

Verkopen: Boeken kunnen je nog geld opleveren, bijvoorbeeld via de app Boekenbalie, die je gratis op je mobiel zet. Je scant de code van een boek, en je ziet gelijk of het boek nog geld oplevert. Kom je met een aantal boeken boven een bepaald bedrag, dan kan je de boeken gratis verzenden. 

Doneren: Levert je boek geen geld meer op, of wil je deze graag doneren? Dan zijn hier wat ideeën:

  • Breng je boeken bij de Kringloopwinkel
  • Breng je boeken naar een minibieb, die leuke kleine kastjes die je soms bij huizen ziet staan, of bijvoorbeeld in de stationshal
  • Kijk eens op de website van Books 4 Life, een tweedehandsboekwinkel voor het goede doel met zes vestigingen in Nederland
  • Heb je plezier gehad met het lezen van het boek, dan kan je deze ook cadeau geven aan iemand anders en er een mooie boodschap in schrijven waarom je denkt dat dat boek bij die ander zou kunnen passen.

Creatief met boek: Je kan ook een leuk project bedenken met de boeken die je niet meer gaat lezen of wilt bewaren. Ik ging voor je op zoek naar wat ideeën en aangezien ik er 1001 tegenkwam, geef ik er drie:

  • Vouw je boek. Mijn tante Lucie was kunstenares en maakte prachtige creaties van boeken. Deze op de foto maakte mijn tante en pronkt nog in het huis van mijn ouders.

Boekenkunst Lucie de Zeeuw

  • Lijst interessante teksten van boeken in en hang deze als een collage aan de muur
  • Schaf het boek ‘Uitgelezen’ van Loes Vork aan, waarin je leert boekselen: het knutselen in boeken. (haha, lekker tegenstrijdig hè, als je eigenlijk aan het ontspullen bent)

6. De boekenboel op orde houden

Als je alles hebt uitgezocht, dan is het belangrijk om het op orde te houden. Hoe doe je dat? Houd je aan de maximale ruimte die je met jezelf hebt afgesproken. Wil je een boek aanschaffen of aannemen van iemand anders die aan het opruimen is 😉, spreek dan met jezelf af, dat dat alleen kan als er ruimte is. Is deze er niet? Dan doe je een ander boek weg. Zo houd je het op orde en sluipen er onbedoeld niet toch weer allerlei boeken je huis in.

Verder lezen: Dit stappenplan komt uit mijn e-book Opruimen, waarin je leert om al jouw spullen in huis op te ruimen. Je vindt daarin 64 opdrachten, waarna je alle spullen in je huis hebt uitgezocht. Bekijk het e-book hier.

Je hebt maar een beperkte hoeveelheid tijd en energie om weg te geven. Jij bepaalt voor een groot deel zelf hoe jij jouw tijd en energie verdeelt om je leven zo fijn en mooi mogelijk te maken.

In mijn e-book Realistisch plannen geef ik je inzichten en opdrachten voor meer overzicht en rust.  Je werkt op papier uit wat jou enthousiast en gelukkig maakt, je weet weer wat er allemaal op je bordje ligt en hoe je dit (anders) kunt organiseren. Je hebt een systeem dat je kunt gebruiken om realistisch te plannen en de regie op je leven terug te pakken.

In het e-book Je huis opgeruimd in drie maanden & Leren opruimen en ontspullen staan voor drie maanden lang opruimopdrachten. Na die drie maanden ben je op elke plek in huis geweest! Sommige opdrachten gaan alleen over opruimen, sommige opdrachten geven ook praktijkvoorbeelden, budgettips en tips voor meer plezier en positiviteit. Je wordt regelmatig aan het denken gezet waarom je bepaalde spullen bewaart. In het tweede deel van het e-book leer ik je een stappenplan om stap voor stap een ruimte te leren opruimen en ontspullen. Ik geloof erin, dat iedereen uiteindelijk kan opruimen, als je maar de juiste tools hebt en daadwerkelijk aan de slag gaat en blijft. Het kan je veel moois opleveren, zoals rust, overzicht en trots!

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!