Leer in 8 stappen een ruimte opruimen

Je bekijkt nu Leer in 8 stappen een ruimte opruimen

Irriteer je je aan de rommel in huis? Wil je het opgeruimd hebben, maar weet je niet waar je moet beginnen? Als je wilt leren hoe je je huis het beste kunt opruimen en hoe je ervoor kunt zorgen dat het opgeruimd blijft, kan je deze 8 stappen proberen die je helpen hoe je gestructureerd een ruimte kunt opruimen. Zie je dat wel zitten? Plan dan een uur tijd vrij in je agenda en ga aan de slag met de volgende 8 stappen ‘een ruimte opruimen’. Ben je eenmaal begonnen, dan heb je de eerste stap gezet en waarschijnlijk de smaak te pakken om nóg een ruimte aan te pakken!

DE VOORBEREIDING

1. Aan welke rommelplek in huis irriteer jij je het meest?

Begin met het opruimen van een plek in huis waar je je het meest aan irriteert en waarschijnlijk dus ook het meest blij van wordt als dat gedaan is. Kies bij voorkeur een plek uit waar je bijna elke dag komt, zodat je elke dag beloond wordt met het eindresultaat.

2. Welk deel van die ruimte ga je opruimen?

Maak de opruimplek zo klein mogelijk. Dus heb je de hele keuken in gedachten, dan is dat te groot en is de kans op afhaken groter. Het is namelijk de bedoeling dat je de ruimte in een uur af krijgt, zodat je na dat uur al kan gaan genieten van de opgeruimde plek. Je kunt bijvoorbeeld een zone uitkiezen uit de keuken: bijvoorbeeld alleen de spullen op het aanrecht.

3. Welke beloning ga je jezelf geven na dat uur opruimen?

Bedenk iets wat je na dat uur gaat doen om jezelf te belonen voor jouw harde werk!

AAN DE SLAG

4. Bepaal van alle voorwerpen wat ermee moet gebeuren

Haal elk voorwerp één voor één uit de gekozen ruimte en bepaal per voorwerp of deze:

  1. Terug mag naar de gekozen ruimte
  2. Ergens anders in huis opgeruimd moet worden
  3. Weg mag uit huis

Leg de voorwerpen in groepjes bij elkaar, zodat je straks 3 categorieën spullen hebt verzameld en ga door tot de gekozen ruimte helemaal leeg is. TIP: Zet wat kratjes of dozen klaar waar je het in kunt doen als het om veel losse of grotere spullen gaat.

Dit is voor de meeste mensen de moeilijkste stap, hier komt het namelijk neer op keuzes maken: wil ik iets bewaren, of doe ik het weg? TIP: Hoe meer je weg doet, hoe leger en opgeruimder je huis, hoe minder je hoeft schoon te maken.

5. Maak de gekozen ruimte schoon

Lekker schoonmaken die handel, hoppekee. Is dat ook weer een keer gedaan.

6. Ruim alle spullen weer op

Je kunt nu de gekozen ruimte weer inruimen met de categorie spullen die terug mochten naar de gekozen ruimte. Daarna ruim je de spullen op die naar een andere ruimte gaan en ten slotte bepaal je wat je kunt doen met de spullen die uit huis mogen (naar de Kringloop, verkopen op Marktplaats, als cadeau weggeven, voor een goed doel of in de prullenbak).

NAZORG

7. Voer de beloning uit!

Yes, genieten maar! Hoe voelde dit? Hoe was dit om te doen? Viel het tegen of smaakt het naar meer?

8. Controleer de ruimte met regelmaat

Tsja, als je er niet meer naar omkijkt, dan is de kans wel aanwezig dat de plek weer rommelig wordt. TIP: Leer jezelf aan om elke avond voor het slapen gaan de plek een minuutje langs te lopen. Zo houd je ‘m netjes!

Kan je wel wat hulp gebruiken?

Als je merkt dat je je huis liever opruimt samen met iemand anders die jou op maat tips en adviezen kan geven, dan kan ik je coachen. Ook geef ik een training in opruimen en ontspullen.

Wil je het liever zelf doen? En ben je op zoek naar nog veel meer tijd- en ruimtebesparingstips en tips voor een positieve mindset bij het opruimen? Je vindt 65 opruimopdrachten terug in mijn e-book ‘Je huis opgeruimd in drie maanden’. Daarna ben je op alle plekken in huis geweest! 

Geef een antwoord

Dit bericht heeft één reactie

  1. Susan

    Super handig stappenplan!