Mindset, rust in je hoofd

Je bekijkt nu Mindset, rust in je hoofd

Vergelijken met anderen, veel moeten, geleefd worden gedurende de dag: allemaal situaties die onrust kunnen geven in je hoofd en jouw dag kunnen verstoren. Door bewust bezig te zijn met jouw mindset, kan je meer rust creëren in jouw dag. Ik deel een aantal mindset tips met je.

Doe een ochtendwens

Een nieuwe dag breekt aan. Een nieuwe dag met hoop en kansen. Je kan je energie en tijd maar één keer uitgeven en daarom loont het de moeite om stil te staan waaraan. Dat kan uitgebreid, maar kan ook heel kort. Vraag jezelf bij het opstaan af: ‘Wat zou deze dag geweldig maken?’ Focus je daarop en maak het jouw doel van de dag. Je zou ook zomaar eens verrast kunnen worden door je eigen antwoord. Valt er bijvoorbeeld stress weg over die spannende presentatie die je moet geven vanmiddag, omdat je vanavond naar de film gaat met je zoon en je dat eigenlijk veel belangrijker vindt. Door bewust te kiezen wat je belangrijk vindt, kan er meer rust ontstaan rondom het minder belangrijke.

Pijn toelaten is de snelste weg naar loslaten

Als je je pijn (fysieke pijn of hartpijn) omarmt en het er helemaal laat zijn, dan bespaar je jezelf een hoop tijd. Want na al die tijd van het vermijden of negeren van de pijn of het ertegen vechten, komt die pijn uiteindelijk toch bij je aankloppen. Je kunt er dus maar beter gelijk doorheen. Het is een grote uitdaging, maar ik wil je toch vragen: Durf ongelukkig te zijn. Het hele leven is een les, bedoeld om ons iets te leren. Uit elke situatie, hoe lastig en pijnlijk en moeilijk ook is, kan je een les halen. Ook als jij die les (nog) niet ziet, dan is die er toch. Je leert en je groeit en neemt je ervaringen mee naar jouw toekomst.

Stop met vergelijken

Focus op jezelf, op wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. De focus op anderen vertraagt, want terwijl je bezig bent met vergelijken met die ander, ben je niet bezig met wat jij wilt en belangrijk vindt. Je kan het jezelf makkelijker maken door vergelijken moeilijker te maken. Merk je dat je bijvoorbeeld veel op Instagram kijkt wat voor leuke dingen andere mensen doen en baal je dan dat jij dat niet aan het doen bent? Gooi die app eens een tijdje van je telefoon, zodat je minder snel gaat kijken. Of draai het om: ga met die persoon in gesprek en leer. Vraag bijvoorbeeld: ‘Jouw website is echt zó mooi, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?’ of ‘Jij bent altijd zo positief, hoe kom je aan zo’n positieve mindset?’ Mensen praten heel graag over hun successen en tegelijkertijd leer jij ervan.

Plan bewustzijn momenten in de dag

Denk je soms einde van de dag: ‘Wat heb ik vandaag eigenlijk allemaal gedaan?’, dan ben je waarschijnlijk onbewust je dag door gefietst. En het kan zomaar zijn dat je je had voorgenomen om een rondje te wandelen vandaag, maar het er niet van is gekomen. Vanuit het onbewuste maken we helaas niet altijd de beste keuzes. De uitdaging is dus om even in het hier en nu te komen en bewuste keuzes te gaan maken; dus als het ware wat bewustzijn momenten in te lassen in je dag. Zet bijvoorbeeld een timer als je ergens mee begint. Als de timer gaat, dan stop je met waar je mee bezig bent en ga je even naar een andere ruimte. Je kunt ook omgevingsgeluiden inzetten als reminders. Hoor je een vliegtuig? Dan stop je waar je mee bezig bent en tel je tot 5. Hoor je de kerktoren? Dan adem je 5 keer diep in en uit.

Dit kan je ook inzetten als je bepaalde situaties lastig vindt. Bijvoorbeeld als je kind huilt. Elke keer als je kind huilt, kan je tegen jezelf zeggen: ‘Dit huilen gaat door merg en been, maar ik ben dankbaar dat ik er voor mijn kind mag zijn.’ Hoe frequenter je dit principe van bewustzijnsmomenten gaat toepassen, hoe onbewuster dit uiteindelijk zal gaan. Dan creëer je dus uiteindelijk onbewust bewuste momenten op een dag :-). 

Vertraging bepaalt jouw succes

Alles wat genieën gemeen hebben, is een briljant inzicht. En dit briljante inzicht kwam vanuit rust, inzicht en stilte. Ben je iets nieuws aan het leren? Je houdt dit langer vol als je dit rustig opbouwt: 1 stap, herhalen, rust. Dan weer een stap, herhalen, rust. Je maakt jezelf gek als je alles in één dag wilt doen of leren. Daarnaast blijft die nieuw verworven kennis veel minder lang hangen. Je bouwt een stevigere fundering voor de toekomst als je dingen in stapjes doet. En dat geeft toch ook rust, als je niet hoeft te haasten, maar het op jouw eigen tempo kan doen?

Succes!

Heeft jouw kind autisme of een andere intensievere zorgvraag? Dat is een sterke mindset éxtra belangrijk. Hoe een sterke mindset jou als ouder kan helpen bij het opgroeien en ontwikkelen van jouw kind met autisme  lees je in dit blog dat ik schreef voor KOEKIE Autisme Begeleiding.

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!