Alles over kliko’s

Je bekijkt nu Alles over kliko’s

Heb je je weleens afgevraagd of je al je kliko’s wel nodig hebt? Harstikke fijn dat ze er zijn, want ze verlossen ons van een hoop afval, maar ze kunnen ook flink wat ruimte in beslag nemen. Mocht je denken: ‘Ik zou de ruimte die één van mijn kliko’s inneemt liever voor iets anders gebruiken’, lees dan nog even verder. Want wie weet heb je al die kliko’s wel helemaal niet nodig, of kan je ze omruilen voor kleinere kliko’s die minder ruimte in beslag nemen.

Ik had hier tot twee weken terug nog nooit bij stilgestaan. Het kwam gewoon niet in me op. Totdat mijn tuin op de schop ging en ik ging nadenken waar ik een overkapping in mijn tuin zou kunnen plaatsen waar ik heerlijk buiten kan zitten, óók als het regent. Toen kreeg ik er opeens oog voor.

Al die zeven jaar dat ik nu in mijn huurhuis woon, heb ik al vier kliko’s: een grijze voor vuilnis, een groene voor GFT, een oranje voor plastic en een blauwe voor papier. In mijn schuurtje passen ze niet en daarom staan ze achterin mijn tuin onder een afdakje, dat de vorige bewoner ooit bouwde.

Twee weken terug liep ik eens rond in mijn tuin en zag dat er al een overkapping in mijn tuin aanwezig was. Juist, boven mijn vier kliko’s. Ik dacht: ‘Die moeten weg. Maar waarheen? En waarom héb ik eigenlijk vier kliko’s?’ De blauwe, oranje en grijze zitten altijd maar halfvol als ze aan de weg kunnen. De blauwe en oranje kon ik best zonder, want dat papier kan ik wel af en toe naar de stort brengen en het plastic kan ook in zo’n plastic zak langs de weg. En eigenlijk kon die grijze ook best smaller, die dan vervolgens heel mooi samen met de groene smalle kliko in het schuurtje zouden passen.

Ik zette alle kliko’s aan de kant, zette mijn tuinbankje plus kussens op die plek, zette er een cappuccino bij en installeerde mij op deze nieuwe plek in mijn tuin. Ik zag opeens de vogels in de boom naast mijn schuurtje en als extraatje begon het ook nog te regenen. Ik was helemaal in mijn nopjes. Binnen twee weken had ik al mijn kliko’s schoon, ingeleverd en omgeruild.

Besparen van ruimte en geld

Dus, wie weet kan jij zo ook wat extra ruimte creëren. Check wel even wat de regels zijn in jouw gemeente, want dat kan nogal eens verschillen. Hier in Houten werkt het bijvoorbeeld weer heel anders dan in andere gemeentes. Hier in Houten betaal je afvalstoffenheffing per inwoner en maakt het niet uit hoeveel kliko’s je hebt (maar kan je nagenoeg alles gratis naar de stort brengen), in een andere gemeente betaal je bijvoorbeeld minder afvalstoffenheffing als je een kleine i.p.v. een grote kliko hebt (maar moet je weer bijbetalen als je iets naar de stort brengt). Dus wie weet bespaar je er naast ruimte, ook nog geld mee!

Weetjes over kliko’s

  • Een kleine kliko (140 liter) mag niet zwaarder zijn dan 50 kg en de grote kliko (240 liter) niet zwaarder dan 75 kilo;
  • Woon je in een wijk waar wordt ingezameld met een vrachtwagen met zijlader? Zet de kliko dan met de opening van de deksel naar de straat. Is er sprake van een achterlader, zet de kliko dan met handvat naar de straat;
  • Geen idee waar je je troep kunt laten? Check dan de afvalscheidingswijzer. Vul het product in dat je weg wilt doen en je ziet gelijk waar je dit het beste kwijt kunt;
  • Zootje Geregeld, een initiatief van Milieu Centraal, geeft je antwoorden, tips en slimmigheden om je zootje (lees: afval) goed te regelen voor de toekomst;
  • Een stinkende groene kliko voorkomen? Doe wat proppen krantenpapier onder in de container, dit voorkomt dat er GFT-afval achterblijft na het ledigen en het absorbeert eventueel aanwezig vocht. Een laagje stro of een kartonnen eierdoos kan ook! En klimop is giftig voor maden. Af en toe een paar verse takjes klimop in de container helpt om maden te voorkomen.

Hoeveel van deze weetjes wist jij al? Best interessant, die wereld van de kliko’s :-).

Wil je meer tijd- en ruimtebesparingstips voor je huis? Bestel dan mijn e-book met 65 opruimopdrachten, waarna je door je hele huis bent geweest!

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!