Opruimen van spullen, waarom eigenlijk?

Je bekijkt nu Opruimen van spullen, waarom eigenlijk?

Het opruimen van spullen, waarom willen veel mensen dat eigenlijk zo graag? Een opgeruimd huis geeft rust in je hoofd; dat lees je vaak. Ook ik zeg het. Ik moet dan aan verschillende dingen denken. Bij een opgeruimd huis moet ik bijvoorbeeld denken aan het hebben van spullen in huis die me geluk, gezondheid of gemak geven. Meer dan dat heb ik niet nodig en alle overige spullen gaan dan ook mijn huis uit. Dat maakt ook dat het geen rommel, maar lekker opgeruimd is bij mij thuis.

De functie van spullen

Waarom hebben we ook al weer spullen? Wat is het doel daarvan? Spullen zorgen ervoor dat we kunnen overleven: we hebben ze nodig voor onze eerste levensbehoeften. Denk aan voedsel, een keuken om in te koken, een matras om op te slapen, schoonmaakmiddelen om ons het huis vrij van bacteriën te houden.

Spullen dragen er ook aan bij om ons leven gemakkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine die je kleding wast, een mobiele telefoon die ervoor zorgt dat informatie altijd voor je beschikbaar is, kinderspeelgoed zoals een puzzel die de cognitieve vaardigheden van een kind traint. Maar spullen kunnen je ook heel blij maken omdat je ze mooi vindt of omdat ze gezelligheid brengen. Bijvoorbeeld die hele zachte stoffen bank, die gezellige kaarsen op tafel of die wel héle mooie auto die je laat stralen als je erin rijdt.

Het opruimen van spullen, waarom eigenlijk?

Spullen nemen jouw kostbare tijd in beslag Hoe meer spullen je hebt, hoe voller je huis en hoe meer werk je eraan hebt. Spullen moet je bijvoorbeeld:

  1. Aanschaffen, dat kost naast tijd ook geld en energie
  2. Opbergen op een plek in huis
  3. Schoonhouden, afstoffen, reinigen
  4. Repareren, vervangen of weggooien of -brengen als het kapot is of als je het niet meer leuk of mooi vindt
  5. Verplaatsen naar een andere ruimte in huis omdat het daar bijvoorbeeld beter staat, of omdat je iets opzij moet schuiven om ergens bij de te kunnen, bij een verhuizing of als er bezoek komt en je snel de spullen boven een plekje geeft
  6. Zoeken, als je het nodig hebt of bijvoorbeeld kwijt bent
  7. Uitzoeken als (een plek in) je huis te vol wordt of als je bijvoorbeeld spullen krijgt of erft van iemand anders

Best een hoop werk, toch? Al die spullen onderhouden kan voelen als ballast. En als je de spullen niet (voldoende) onderhoudt, kan het ook een rotgevoel geven. Dus: hoe minder spullen je hebt, hoe minder werk je eraan hebt. Dat bespaart je kostbare tijd die je weer kunt besteden aan andere belangrijke zaken!

Deze vragen helpen bij het opruimen van spullen

Als je besluit om spullen op te gaan ruimen en weg te gaan doen (ontspullen), dan kan je jezelf een aantal vragen stellen. Een ezelsbruggetje bij het wel of niet wegdoen van spullen is om jezelf de volgende 2 vragen te stellen: Brengt dit voorwerp mij geluk, gezondheid of gemak op? En heb ik er geld, tijd en energie voor om het te onderhouden? Is het antwoord op beide vragen ‘nee’, dan kan je je afvragen waarom je het nog zou willen houden. Deze vragen kan je ook heel goed gebruiken bij het aanschaffen van nieuwe spullen. Op LinkedIN plaatste ik onlangs nog meer ideeën voor vragen die je jezelf kunt stellen bij het opruimen en ontspullen.

Een opgeruimd huis geeft rust in je hoofd

Hoe heerlijk zou het zijn, als je alleen nog spullen in je huis hebt, die je blij maken, of je leven makkelijker maken? Dat je overal in huis waar je komt, een lekker gevoel hebt? Als ik een vaas nodig heb, dan heb ik er maar 3, dus ik hoef niet na te denken welke ik ga gebruiken. En als ik op mijn bank zit en om mij heen kijk, ben ik zó blij met alles wat ik zie. Ik moet eerlijk zijn: ik ben nog niet op alle plekken zover. Deze week ben ik bezig geweest met het uitzoeken van mijn gereedschap. Ik kom steeds dichterbij en dat geeft mij enorm veel rust in mijn hoofd.

Ben je op zoek naar nog veel meer tijd- en ruimtebesparingstips en tips voor een positieve mindset? Je vindt 65 opruimopdrachten terug in mijn e-book ‘Je huis opgeruimd in drie maanden’. Daarna ben je op alle plekken in huis geweest! 

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!