Een doel doorzetten of opgeven?

Je bekijkt nu Een doel doorzetten of opgeven?
 • Leestijd:2 minuten gelezen

Doelen stellen: ik doe het heel graag: het geeft me richting en focus. Ik streef vaak ook allerlei doelen na zonder dat ik me daar echt bewust van ben. Ik maak me dan ergens druk om, steek ergens energie in, terwijl ik het eigenlijk niet belangrijk vind op de langere termijn, als ik er goed over nadenk.

Ik las een keer een artikel dat ging over opgeven; dat opgeven zo lastig is. Zeker omdat er vaak gezegd wordt: ‘Houd vol, zet door’. Maar soms is het beter om iets op te geven. Ik weet niet meer wie de auteur was van dat artikel, maar in mijn aantekeningenboekje schreef ik het volgende op.

1. Stop met investeren als…

Stop met investeren en ergens energie in stoppen als een doel onbereikbaar is óf als het doel je niet gelukkig maakt.

2. Als je stopt…

Als je ergens mee stopt, komt er geld, tijd, energie en liefde beschikbaar die je vrij kunt besteden aan andere dingen.

3. Hoe kan je stoppen?

Bedenk of schrijf op:

 • Wat is je verlies als je stopt?
 • Wat heeft het je al gekost om dit doel te bereiken
 • Kun je het doel daadwerkelijk behalen?
 • Wat moet je nog investeren qua tijd en energie als je dit doel blijft nastreven?
 • Is dit het waard?
 • Is er een alternatief?
 • Hoeveel tijd en energie scheelt dit je dan?
 • Als je stopt met dit doel, wat levert dit je dan op?
 • Is er een ander doel waar je graag je tijd en energie in steekt?
 •  

4. Als je een doel opgeeft…

Als je een doel opgeeft, stop dan ook écht.

Als je merkt dat je in het stellen van doelen, het handiger indelen van jouw tijd en/of het houden van focus wel wat hulp kunt gebruiken, lees dan eens wat ik als professional organizer voor jou kan betekenen.

Geef een antwoord