Een doel doorzetten of opgeven?

Je bekijkt nu Een doel doorzetten of opgeven?

Een doel doorzetten of opgeven? Wanneer kies je voor het een, en wanneer kies je voor het ander? In de maatschappij lijkt doorzetten voor bikkels en opgeven voor losers. Ja doei. Dat bepaal jij nog altijd zelf. Ik geef je een aantal tips hoe je voor jezelf kunt bepalen of je ergens mee door wilt gaan, of ergens mee wilt stoppen. 

Doelen stellen: ik doe het heel graag, het geeft me richting en focus. Als ik geen doelen stel, dan kan ik me regelmatig ergens druk om maken en energie in stoppen, terwijl ik het eigenlijk niet belangrijk vind op de langere termijn, als ik er goed over nadenk. Dan ga ik bijvoorbeeld gedachteloos urenlang scrollen door Facebook en LinkedIN. Of ik schrijf drie artikelen achter elkaar, terwijl ik in plaats van die twee artikelen, ook mijn nieuwsbrief had kunnen afmaken.

Stoppen is het nieuwe doorzetten

Ik las een keer een artikel dat ging over opgeven; dat opgeven zo lastig is. Hoe vaak word je wel niet gestimuleerd om door te zetten: ‘Kom op, houd moed, zet door!’ En lukt het je dan, dan ben je een doorzetter, een volhouder en krijg je als beloning een hoop veren in je reet gestopt. Zo lijkt opgeven voor losers. 

Opgeven lijkt dan voor losers. En not done. Maar soms is het echt beter om iets op te geven. Om te stoppen met investeren in iets wat jouw tijd en energie opvreet, die je liever ergens anders in stopt. Dat vraagt pas doorzettingsvermogen en lef. Wat mij betreft is opgeven het nieuwe doorzetten. Want het vraagt veel doorzettingsvermogen om ergens mee te stoppen en dat ook vol te houden. 

Tip 1. Waar ga jij per direct mee stoppen?

Wat wil jij NIET meer? Waar wil jij mee stoppen? Probeer deze opdracht eens uit. Pak pen en papier bij, zet je timer of telefoon op 5 minuten en blijf net zolang schrijven met alles wat in je opkomt waar jij je kostbare tijd in stopt, maar liever mee zou willen stoppen.

Tel dan uit je winst: hoeveel tijdwinst zou dit je dan opleveren Zet je timer dan nogmaals op 5 minuten en schrijf op wat je zou willen doen met de gewonnen tijd. Denk niet aan beperkingen, denk niet aan wat wel of niet daadwerkelijk haalbaar is: schrijf alles op wat in je opkomt om een goed beeld te krijgen voor jezelf.

Tip 2. Stop met investeren als het iets onbereikbaar is 

Stop met investeren en energie steken in doelen of taken die onbereikbaar zijn. Wanneer is een doel onbereikbaar? Dat is voor iedereen anders. Je kunt jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen. Daar helpt het je echt als je het opschrijft. Dan kan je het ook nog een keer nalezen en aanvullen indien nodig. Soms heb je een paar uur, soms een dag en soms een paar weken nodig voordat je een besluit kunt nemen. Gun jezelf ook die tijd.

  • Wat heeft het je al gekost om dit doel te bereiken?
  • Kun je het doel daadwerkelijk behalen?
  • Wat moet je nog investeren qua tijd en energie als je dit doel blijft nastreven?
  • Is het jou deze tijd en energie waard?
  • Is er een alternatief?
  • Hoeveel tijd en energie zou dit alternatief je dan schelen?
  • Wat is je verlies als je stopt?
  • Als je stopt met dit doel, wat levert dit je dan op?
  • Is er een ander doel waar je graag je tijd en energie in steekt?

Besef: als je ergens mee stopt, komt er geld, tijd, energie en liefde beschikbaar die je vrij kunt besteden aan andere dingen.

Tip 3. Als je iets opgeeft, stop dan ook echt

Als je het besluit neemt om te stoppen, stop dan ook écht. Een aantal dingen die je eventueel zouden kunnen helpen:

  • Maak het wereldkundig. Als anderen weten dat jij stopt met roken, dan is de kans kleiner dat je jezelf een week later op straat met een peuk laat zien. Dat  kan je enorm stimuleren. Zie als voorbeeld dit bericht dat ik een jaar geleden plaatste op Facebook.
  • Maak het jezelf makkelijker: wil je niet meer urenlang surfen op social media? Gooi deze apps dan van je mobiele telefoon, zodat je er simpelweg niet meer zo snel bij kunt.
  • Maak een kalender van de komende maand en zet een kruis bij elke dag dat het gelukt is. Of nog beter: Zoek een bondgenoot die met je mee doet.

Als jij nog leuke aanvullingen hebt, dan hoor ik het graag; dan zet ik ze erbij! En vergeet niet: soms is het ook uitproberen wat bij je past. Als jij merkt dat je in het stellen van doelen, het handiger indelen van jouw tijd en/of het houden van focus wel wat hulp kunt gebruiken, kijk dan eens bij coaching.

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!