Organiseer je dagelijks leven met deze 4 basisprincipes

Je bekijkt nu Organiseer je dagelijks leven met deze 4 basisprincipes

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin? Wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Meer overzicht en rust in werk, gezin en leven, hoe fijn klinkt dat? In dit artikel deel ik 4 basisprincipes met jou die helpen bij het goed organiseren van jouw dagelijks leven.

Dit artikel is ook als podcast te beluisteren. Beluister ‘m hier.

De 4 basisprincipes

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft me minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook schrijf ik e-books en artikelen die hierbij ondersteunen.

Als je je dagelijks leven op een fijne manier wilt organiseren, ga dan met de volgende 4 basisprincipes aan de slag. Als ik ergens in vastloop, dan gaat het eigenlijk altijd ergens op 1 of meer van deze 4 gebieden verkeerd. Door dit dan weer gerichte aandacht te geven, pak ik de positieve draad weer op. En ik merk dat dit ook zo werkt bij mijn klanten.

1.   Vertrouw

Alles wat je overkomt en meemaakt, geeft groei. Vertrouw erop dat het pad dat jij tot dusver hebt gelopen, de bedoeling was om jou te doen groeien. Het lastige is echter: het vertrouwen komt vaak pas achteraf. Dat je na een week, maand of een jaar bijvoorbeeld zegt: “Aha, nu snap ik waarom ik destijds die baan niet kreeg of die ene vriendschap voorbij ging.” De uitdaging is om nu al vertrouwen te hebben. Vertrouwen op jouw pad én vertrouwen in jezelf.

Het is ongelooflijk wat het met iemand doet als je gaat onderzoeken wat er allemaal tot dusver wel gelukt is. En wat iemand over zichzelf geleerd heeft vanuit nare situatie. Door daar aandacht aan te geven, groeit het vertrouwen op het leven en in jezelf. En dat vertrouwen heb je nodig om nieuwe dingen aan te gaan. Je kan daar zelf bijvoorbeeld een bijdrage aan leveren door een positief identiteitsverslag te maken: houd in een apart boekje of online document de mooie dingen bij van jouw leven: de lessen die jij hebt geleerd, de dingen die je mooi vindt aan jezelf, de overwinningen die je hebt doorgemaakt en waar je trots op en dankbaar voor bent.

2.   Stop de gedachtentrein

Laatst zei ik nog tegen mijn partner: de bevrijding ligt in het stoppen met luisteren naar alle gedachtes in ons brein. Ik noem het de gedachtentrein. Gedachtes kunnen natuurlijk enorm nuttig zijn als je bezig bent met het bedenken van plannen of creatieve oplossingen. Maar de meeste tijd ben je met hele andere gedachtes bezig en die nemen erg veel energie, tijd en ruimte in beslag. En die kan je wel gebruiken voor andere dingen! Daarnaast kunnen die gedachtes ook zo negatief zijn, dat ze jouw levensgeluk kunnen belemmeren. Voor mij persoonlijk voelt het soms alsof mijn lijf, mijn hoofd en mijn hart met elkaar in gevecht zijn.

Zaak dus om meer grip op je gedachten te krijgen. Voor de één werkt yoga, voor de ander mindfulness of meditatie. Het belangrijkste is dat je leert om je gedachtes, je lichaam en je emoties te observeren en je er niet mee te identificeren, waardoor er energie, tijd, ruimte en creativiteit ontstaat. En van daaruit kan je veel betere keuzes maken en prioriteiten stellen en kiezen voor wat goed voor je is.

3.   Focus

Waar wil jij in je leven mee bezig zijn? Waar wil je je aandacht op richten, van welk werk gaat jouw hart sneller kloppen, van welke activiteiten (samen of juist alleen) word jij blij en wat voor ouder/collega wil jij bijvoorbeeld zijn? en wat kan je het beste vermijden om goed in je vel te zitten? Onderzoek wat je wilt en ga je hierop focussen: Waar sta je nu, waar wil je uitkomen en wat is daarvoor nodig? Wees hierin wel realistisch: Wat ligt binnen jouw grenzen van energie en tijd? Wie of wat heb je hierbij nodig? In mijn e-book ‘Geef kwaliteit aan jouw tijd’ leid ik je door dit proces heen. En in deze podcast geef ik je meer focus op het ouderschap.

4.   Maak een realistische planning

Om je in jouw leven te kunnen focussen op dat wat belangrijk voor je is, is het ook belangrijk om hier tijd voor vrij te maken. Als je regelmatig het gevoel hebt tijd tekort te komen, dan helpt het om te gaan plannen. Breng eerst jouw wekelijkse taken, verplichtingen en vrije tijd in beeld, zodat je weet hoeveel tijd er overblijft voor andere dingen. Past wat je allemaal wilt doen er nog naast? Of kom je zichtbaar tijd tekort? Je kan vervolgens gaan kijken hoe je dingen anders kunt organiseren zodat het managen van het dagelijks leven je minder energie gaat kosten

En is er genoeg balans tussen in- en ontspanning en ruimte voor onverwachte zaken? Er is één ding zeker in het leven en dat is dat niets zeker is. Maak daar dus óók tijd voor. Richt je leven zo in, zodat jouw persoonlijkheid erin past. In het e-book ‘Realistisch plannen’ dat ik aan het maken ben, leer ik je hoe je zo’n realistische planning maakt. Wil je op de hoogte worden gehouden wanneer deze af is? Meld je dan hier aan.

Mag ik je helpen?

Wil je dat ik je help met het organiseren van jouw dagelijks leven? In een 5-tal gesprekken gaan we samen aan de slag. Bij de eerste afspraak nemen we wat langer de tijd: we gaan in 2 uur de eerste stappen naar meer overzicht en structuur zetten met elkaar. We bespreken samen of dat een huis/werkbezoek of een online afspraak wordt. Daarna plannen we 4 online afspraken en pakken we verder door. Woon je in of dichtbij Houten, dan zijn voor deze afspraken huis/werkbezoeken ook mogelijk. Tussen de afspraken door kan je al je vragen via Whatsapp of e-mail stellen. Daarnaast kan je kiezen uit 2 van mijn e-books. De totaalkosten hiervoor zijn € 450 (particulier tarief is inclusief BTW, zakelijk exclusief). Tijdens een vrijblijvend telefonisch intakegesprek kunnen we samen bespreken of dit iets voor je is!

Please share this