Overzicht en structuur: Waar zit bij jou het grootste knelpunt?

Je bekijkt nu Overzicht en structuur: Waar zit bij jou het grootste knelpunt?

Nog twee dagen en dan eindigt de zomervakantie voor Midden Nederland. Voor vele mensen is dat een nieuwe start: vakanties zijn voorbij, er wordt weer gestart met werken, kinderen gaan weer naar school, sportactiviteiten zijn weer opgestart. Jouw week zit dan weer gauw overvol en je moet er misschien wel hard voor werken om overzicht te bewaren en tijd voor jezelf over te houden. Verlang jij naar meer structuur zodat meer dingen op orde zijn en blijven?

Vaak gaat dit dan gepaard met goede voornemens: vanaf nu houd je het huis opgeruimd zodat je altijd alles terug kunt vinden, ga je voor meerdere dagen boodschappen in huis halen zodat je daar minder tijd aan kwijt bent, en ga je meer ‘nee’ zeggen tegen extra taken zodat je met meer energie thuis komt voor wat thuis nog moet gebeuren.

Misschien herken je er één of meerdere van? En misschien herken je dan ook dat het binnen een uur, een paar dagen of misschien een aantal weken toch niet gelukt is? Met als gevolg: ‘Laat maar, het gaat toch (nooit) lukken?’ Dan heb je waarschijnlijk te veel tegelijk proberen te veranderen óf je hebt nog niet de goede aanpak gevonden die voor jou werkt.

Wil je onderzoeken hoe je ervoor kunt zorgen dat er wel iets voor langere duur verandert? Dan kan je daar zelf mee aan de slag, door jezelf de volgende drie vragen stellen.

1. Waar zit mijn grootste knelpunt?

Een aantal voorbeelden:

  • Je werk. Je vergeet bijvoorbeeld regelmatig taken, je e-mail loopt over, je kan informatie niet goed terugvinden
  • Rommel in huis. Je bent bijvoorbeeld regelmatig spullen kwijt, je hebt geen vaste plekken voor spullen en weet niet waar je alles moet laten, je wordt gek van het al het kinderspeelgoed, je hebt nog vele onuitgepakte dozen, er ligt overal administratie en je bent het overzicht kwijt
  • Het huishouden. Je lijkt elke dag wel schoon te maken, of te willen maken, je bent ongeveer elke dag met de was bezig en het ligt overal. Je bent te veel tijd kwijt met boodschappen doen en maaltijden koken en allerlei klusjes die ook moeten stapelen zich op
  • Het runnen van het gezin. Geregel en gestress rondom kinderen die overal heengebracht moeten worden, alles wat gekocht, geregeld, georganiseerd moeten worden voor alle gezinsleden, gedoe rondom afspraken/taakverdeling met je partner/kinderen, managen van gekibbel tussen de kinderen, het gevoel hebben dat er te weinig tijd overblijft voor jezelf of voor elkaar voor verbinding, plezier en ontspanning
  • Digitale systemen. Je hebt nog vele ongeopende e-mails die je niet terug kunt vinden, je administratie is niet op orde, je wilt je foto’s organiseren, je vergeet steeds wachtwoorden voor belangrijke websites.
  • Een vol hoofd. Ben je snel overprikkeld en bepaalt dat vaak jouw gedrag? Zit je met veel gedachtes die je uit je slaap houden of beperkende gedachtes die je ervan weerhouden om aan de slag te gaan om meer overzicht en structuur te vinden?

2. Op welk knelpunt zit de grootste winst?

Van welk knelpunt heb jij dagelijks last? Wat zou er positief veranderen als dat vanaf morgen als een sprookje ineens allemaal op orde zou zijn? Zoek naar het knelpunt waar je de grootste positieve verandering voor je ziet.

Misschien is mijn e-book ‘In 3 maanden je huis opgeruimd’ iets voor jou?

3. Kan en wil ik dit alleen of kan ik hulp gebruiken?

Het kan zijn dat de 2 eerste vragen het zetje was dat je nodig had en kan je hiermee aan de slag. En soms kan het fijn zijn om een ander je te laten helpen, zeker als het je keer op keer niet zelf lukt.  

Een voorbeeld

Ik wil geduldiger zijn, ik wil nog meer loslaten, ik wil minder op mijn mobiele telefoon, ik wil meer bewegen, ik wil gezonder eten, ik wil minder piekeren, ik wil een cursus schrijven, ik wil elke dag minimaal een uur wandelen, ik wil bezuinigen. Te veel dus 😊. Tijd voor de vragen.

1. Waar zit mijn grootste knelpunt? Mijn grootste knelpunt is: Een vol hoofd. Ik ben snel overprikkeld bij drukte en mijn gedachtes putten me soms uit. Dat raakt ook een stukje het runnen van het gezin; mijn 2 puberzoons vragen veel extra tijd en geduld van mij dan ‘doorsnee’ die ik nodig heb om bij ze aan te sluiten, te begrijpen wat ze bedoelen en wat zij nodig hebben en tegelijkertijd mijn grenzen op een gezonde manier aan te geven.

2. Op welk knelpunt zit de grootste winst? De grootste winst zit in het legen van mijn volle hoofd. Als ik voldoende tijd neem om te ontprikkelen, dan heb ik veel meer energie voor mijn jongens. Wanneer ik vaak iets doe waar ik van ontspan en blij van word, dan ontspant mijn hele zenuwstelsel. Als ik genoeg stilsta bij het mooie van onze verschillende breinen, dan zie ik het niet meer als lastig, maar als een dankbare uitdaging. Hier leg ik meer over uit in het artikel ‘Autisme en Mindset’.

3. Kan en wil ik dit alleen? Ja, ik weet wat ik kan doen en hoe ik dat aanpak. Doordat ik in het verleden zelf ook aan de bel heb getrokken voor hulp en coaching. Het belangrijkste voor mij nu is om mijzelf hier scherp op te houden en dat betekent voor mij: tijd hiervoor inplannen in mijn week. Anders verdwijnt het zó naar de achtergrond.

Heb je hulp nodig?

Kom je er alleen niet uit en wil je graag hulp bij het aanbrengen van meer structuur en overzicht in je leven? Weet dan dat je bij mij terecht kan om je hierin te coachen. We gaan dan samen op zoek naar het belangrijkste voor jou om mee te starten en zoeken we samen naar een aanpak die bij jou past en gaan daar vervolgens mee aan de slag. Klik hier voor meer informatie over coaching.

Lees ook: ‘Structuur en ADHD: plannen, organiseren, uitvoeren en volhouden’

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!