Structuur bij kinderen met autisme is onmisbaar

Je bekijkt nu Structuur bij kinderen met autisme is onmisbaar

Structuur bij kinderen met autisme: onmisbaar, in mijn beleving. Het heeft namelijk vele voordelen. Als ouder, leerkracht, opa, oma of begeleider kan je kinderen met autisme namelijk enorm helpen in hun ontwikkeling door het bieden van begeleiding, rust en vertrouwen, onder andere door het bieden van structuur.

Ik schreef een aantal artikelen over structuur bij kinderen met autisme. Omdat het me aan het hart gaat, omdat ik er veel van weet en omdat ik merk dat dit ook bij mijn kinderen met autisme werkt. Deze artikelen zijn gepubliceerd op de website van KOEKIE Autisme Begeleiding. Je vindt daar de volgende artikelen:

1. De voordelen van het bieden van structuur

Voor kinderen met autisme is het niet vanzelfsprekend dat ze vanaf een jonge leeftijd al zelfstandig functioneren, problemen kunnen oplossen, reflecteren en verstandige keuzes maken. De ontwikkeling van de executieve functies zoals doelgericht gedrag, emotieregulatie, planning en organisatie loopt bij kinderen met autisme in een andere volgorde en in een ander tempo dan bij kinderen zonder autisme. Als ouder, leerkracht, opa, oma of begeleider kan je kinderen met autisme helpen in hun ontwikkeling door het bieden van begeleiding, rust en vertrouwen. Dat kan onder andere door het bieden van structuur. In dit artikel lees je meer over de voordelen van structuur bij kinderen met autisme.

2. Een verjaardag in goede banen leiden

Toen ik nog maar net wist dat mijn zoon autisme had in 2015, begon ik mij in te lezen over autisme. Het eerste boek dat ik las was van Colette de Bruin, genaamd: ‘Geef me de 5’. In dat boek las ik over het visualiseren van het gedrag dat je verlangt van een kind met autisme. Wat leerde ik veel nieuwe dingen. Het eerste dat ik ging uitproberen was mijn zoon aan te leren om op een vriendelijkere manier cadeaus in ontvangst te nemen. Hoe dat ging lees je in dit artikel.

3. Stappenplan bij het aanleren van een nieuwe taak of vaardigheid

‘Waarom zou ik dat moeten opruimen?’ ‘Ik ga het echt niet doen hoor.’ Het is niet zo makkelijk om mijn kinderen iets op te laten ruimen. Vroeger als kind vond ik opruimen ook totaal onbelangrijk, maar als ik van mijn ouders de taak kreeg om elke maandag mijn kamer op te ruimen, dan deed ik dat gewoon even snel, omdat ik er dan vanaf was en vooral ook wist hoe ik dat moest doen. Een gesprek met mijn kinderen over bijvoorbeeld opruimen, moet ik goed voorbereiden en bij mijzelf veel tijd en geduld reserveren. De meeste energie gaat zitten in het gesprek vooraf: waarom en hoe het moet gebeuren. Want daar zit de meeste weerstand en boosheid van de kinderen, niet zozeer in het uitvoeren zelf. Voor mijn kinderen met autisme is het nodig om te werken met een stappenplan. Hoe ik dat doe, leg ik uit aan de hand van het opruimen van het vuurwerk.

Wil je ook meer rust in jouw gezin?

Ik werk al een tijdje met veel plezier samen met KOEKIE Autisme Begeleiding van Jonneke Koekhoven. Samen schreven wij de online cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme. Het is erg fijn dat ik me beter kan verplaatsen in mijn kind en meer rust kan creëren binnen ons gezin. Ook heb ik met Marleen Brengt Structuur al een aantal ouders met autisme mogen coachen naar meer rust in het gezin. Wil jij dit ook, dan kan je altijd contact met mij opnemen voor coaching.

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!