Waar blijft de tijd voor jezelf met een kind met autisme?

Je bekijkt nu Waar blijft de tijd voor jezelf met een kind met autisme?

Als je een kind met autisme hebt, dan heb je een kind voor wie de wereld overweldigend is. Dat vraagt nogal wat van jou als ouder, dat weet jij ongetwijfeld als geen ander. Zelf ben ik ook moeder met kinderen met autisme en dat maakt ons lotgenoten.

Wat vraagt een kind met autisme van jou? 

Dat je:

 • kijkt naar de positieve kanten van het autisme en minder focust op de beperkingen;
 • er steeds vanuit gaat dat je kind reageert vanuit onmacht en overprikkeling, ongeacht hoeveel boosheid er op jou persoonlijk geprojecteerd wordt;
 • als ouder zoveel mogelijk het goede voorbeeld geeft in plaats van verwachten dat je kind het gedrag zelf aanleert;
 • alles op alles zet om je kind te helpen;
 • steeds weer opnieuw onderzoekt wat er speelt bij je kind en wat de reden is achter het gedrag;
 • goed luistert en observeert, ook al ben je zelf al heel erg moe, boos of verdrietig;
 • een stukje van jezelf opgeeft, om je kind te kunnen geven wat hij of zij nodig heeft;
 • hierbij geduldig bent en daardoor de veiligheid en rust geeft waar jouw kind zoveel behoefte aan heeft;
 • plant, voorbereidt, incasseert en daardoor continu alert moet zijn, op je scherpst moet zijn;
 • blijft vertrouwen in de toekomst, in je kind, in jezelf en de moed niet moet laten zakken.

Dat is nogal wat dat van jou gevraagd wordt. Hoe krijg je dat geregeld naast misschien nog meer kinderen, je partnerrelatie, je sociale leven, je huishouden, je werk? Laat staan dat er genoeg ruimte is voor jouw emoties, zorgen en gedachtes. Welke tijd blijft er over voor ontspanning en leuke dingen? Heb jij die tijd? En wat doe jij dan in die tijd? Nog meer zorgen, huishouden, achterstallige to-do’s of ga je -zonder schuldgevoel- uitrusten of leuke dingen doen om bij te tanken?

Hoe kom je aan tijd voor jezelf? 

Die moet je plannen. Het is als ouder echt nodig om tijd voor jezelf te plannen. Dus tijd voor jou, tijd waarin je doet waar je blij van wordt, tijd dat jij lekker jezelf kunt zijn, met niemand rekening hoeft te houden. Die tijd komt je als ouder van een kind met autisme niet aangewaaid, dus die moet je opeisen, inplannen, structureren. Klinkt dat stom? Misschien. Maar je hebt het nodig en het is tijd om de regie te nemen!

Laat mij je helpen

Ik wil je ontzettend graag helpen zodat jij niet, net als ik, op een gegeven moment uitvalt en er tijdelijk helemaal niet meer voor je kinderen kunt zijn. Mijn burn-out was behoorlijk serieus: die duurde – met ups en downs – zo’n 7 jaar. Al mijn lessen die ik heb geleerd sinds ik weet dat mijn kind autisme heeft, deel ik heel graag met je, omdat ik zo graag wil dat jou en jouw gezin dit bespaard blijft.

Ik heb mij gespecialiseerd als professional organizer en bied jou online 1-op-1-coaching. Als professional organizer kan ik inzoomen op jouw persoonlijke situatie en samen met jou onderzoeken hoe jij meer tijd en ruimte kunt creëren voor jezelf. Jij hebt hierin de regie: jij vertelt, jij bepaalt, jij voelt wat bij jou past en ik begeleid je door dit proces heen.

Thea, een moeder met een zoon met autisme die ik online coach, zei het volgende tegen mij:

‘Door jouw luisterend oor heb ik mijzelf weer teruggevonden. Jij snapt mij écht: ik had na ons gesprek de hele dag vleugels en zin om lekker aan de slag te gaan. Met behulp van jouw tips heb ik al mijn taken op een rij maar het is zóveel; ik haal de deadlines gewoon niet. Ik ben in gesprek gegaan met mijn werk en ik ga hulp krijgen met het wegwerken van de berg taken, dus dat komt helemaal goed. Ook heb ik besloten om vanaf de zomer 1 dag minder te gaan werken. Ik heb er nu al zin in. Ik geniet van het overzicht dat ik, door jouw hulp, nu heb. Het helpt erg om te plannen, óók de leuke dingen. Ik voel al veel meer balans in mijn leven.’

En het mooie is: ze doet het echt allemaal zelf en dat geeft duidelijk veel zelfvertrouwen en rust. Ik voel me vereerd dat ik met dit proces met haar mag meelopen en dat maakt mij echt heel erg blij.

Wil je ook nog veel leren over autisme bij je kind?

Je kunt ook mijn online cursus Sterk staan als kind met autisme volgen, die ik samen met Jonneke Koekhoven schreef van KOEKIE Autisme Begeleiding. In 8 thema’s leer je heel veel inhoudelijke, theoretische en praktische informatie over autisme en alle mogelijke hulpverlening die je kunt inzetten. De cursus geeft ook veel praktische informatie, casussen en diverse tools die je kunt inzetten bij jouw kind én jouw gezin.

Een belangrijk deel van de cursus gaat ook over zelfzorg:

 • Een les in je kwetsbaar durven opstellen, omgaan met schaamte en angst;
 • Inzicht in jouw verwachtingen van het ouderschap: wat is uitgekomen en wat niet? Hoe deal je daarmee?
 • Inzicht in jouw balans: waar gaat jouw aandacht en energie naartoe en wat levert dat jou op?
 • Het opstellen van een ouderprofiel waarmee je in een oogopslag kunt zien waar jij energie van krijgt en wat jou uit balans brengt;
 • Inzicht in wat jij nodig hebt als je je rot voelt;
 • Meditaties waarmee je jezelf in maximaal 5 minuten oppept voor hernieuwde energie zodat je op een lastige dag weer verder kunt;
 • Inzicht in waar je wel en waar je geen invloed op hebt;
 • Inzicht in jouw eigen mindset en in hoeverre je een positieve mindset kunt trainen;
 • Vragen over jouw partnerrelatie: wat gaat goed, wat zou je graag anders willen?

Wat ik nog wil zeggen

Een vaste formule voor zelfzorg, rust en balans is er niet. Dat komt omdat onze kinderen zich ontwikkelen, met soms een stap terug en dan een stap vooruit. En jij bent ook maar een mens. Er is maar één ding zeker in het leven en dat is dat niets zeker is. Omgaan en meebewegen met die onzekerheid in het leven is misschien wel de grootste uitdaging van ieder mens. Voor onze kinderen met autisme een nog veel grotere uitdaging en wat verdienen ze daar toch een respect voor. Ze werken keihard. Wat een intensieve, maar ook zo dankbare taak dat wij ze veiligheid mogen bieden in deze voor hun zo overweldigende wereld. Dus zorg goed voor jezelf; je kind heeft je nodig.

“It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one more responsive to change.” – Darwin

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!