Heb je kinderen in de basisschoolleeftijd? Hier lees je mijn tips om de drukke periode voor de zomervakantie op een fijne manier met het gezin door te komen.
Op naar mooie herinneringen!
In mei 2023 werd ik geïnterviewd door het AD. Ik gaf mijn beste tips om de hectische periode voor de zomervakantie met kinderen in de basisschoolleeftijd positief met elkaar door te komen. Het artikel dat uiteindelijk in het AD op zaterdagochtend 27 mei in de krant stond, bevatte een deel van de tekst en was op meerdere punten aangepast. Hieronder lees je een uitgebreidere versie met extra tips.
Met energie de zomervakantie in
Als ouder van kinderen op de basisschool weet je het wel: de laatste anderhalve maand voor de zomervakantie is vaak behoorlijk hectisch. De kids nemen afscheid van de klas, er zijn nog toernooien te spelen, jij als ouder hebt nog nog een uitje van je werk en de zomervakantie moet ook nog worden voorbereid.
Leuk allemaal, maar daar komt ook een hoop geregel bij. Er moet in deze periode zo veel dat het soms eigenlijk niet meer leuk is. Als ouders kan je hier flink stress door krijgen: jullie moeten de ballen hoog houden, alles op tijd regelen en denken voor meerdere mensen in het gezin. Maar zelf zijn jullie ook toe aan vakantie.
Hoe weinig energie is er nog over als je als gezin eenmaal aan de zomervakantie begint? Tijd om dat te doorbreken.
TIP: Geef je gezin, voordat je op zomervakantie gaat, eerst een paar dagen rust. Ga niet gelijk na de laatste schooldag op reis, maar neem de tijd om na te genieten van de mooie momenten, om de troep in huis op te ruimen en rustig na te gaan denken over spullen om in te gaan pakken.
Maak er een gezamenlijke verantwoordelijkheid van
Maak (weer) een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het runnen van het gezin. Het vereist een waar organisatietalent en vaak ook een hoop energie om alles in het gezin draaiende te houden. Hoe je het ook wendt of keert, meestal is het de moeder die de boel organiseert en aan alles moet denken en regelen. Ja, je partner heeft het druk en ja, jij bent heel goed in alles plannen en regelen en creatieve cadeautjes bedenken. Misschien heb jij er ook meer tijd voor en vind je het zelfs leuk. Maar dat is geen reden om alle (eind)verantwoordelijkheid bij één persoon te beleggen.
Is deze situatie wel zo ontstaan? Geen nood, elke dag is die dag dat je er weer een gezamenlijke verantwoordelijkheid van kunt maken. Wat betreft deze drukke periode voor de zomervakantie: Zeg tegen je gezin dat je graag met elkaar wil bespreken hoe jullie de drukke periode samen gaan organiseren en jouw doel is dat iedereen het fijn heeft terwijl toch alles geregeld wordt.
TIP: Ben je de enige ouder, dan kan je als kinderen al wat ouder zijn, bepaalde verantwoordelijkheden bij hen neerleggen, zoals klusjes doen in het huishouden. Vaak willen andere ouders of buren ook echt graag helpen. Maar dat moeten ze het wel weten dat je hulp nodig hebt en dat is vaak een knelpunt. Niet altijd even makkelijk, maar durf het echt bespreekbaar te maken en wie weet kan je zo verantwoordelijkheden met anderen delen.
Inventariseer de belangen
Ga voordat de drukke periode begint met je gezin aan tafel zitten en bespreek samen wat er aan zit te komen. Vraag hierbij naar elkaars persoonlijke belangen: wat vind jij belangrijk in deze periode, waar zie je naar uit, of juist tegen op? Hoe wil jij je deze tijd herinneren?
Hier gaat het dus nog niet om een taakverdeling, maar om wat iedereen belangrijk en prettig vindt. Tijdens het gesprek kan je herkenbare, maar ook verrassende dingen te horen krijgen. Misschien hoor je van je partner een briljant idee voor een uitje met de klas, of zegt je kind graag elke vrijdag met jou te gaan fietsen.
Ook interessant: Hoe kan meer structuur zorgen voor minder stress?
Maar ook als ouder kan je aangeven dat je bijvoorbeeld graag tussen de drukte door wilt bijkomen, zodat je niet helemaal uitgeblust aan jouw vakantie begint en bijvoorbeeld graag alle zondagochtenden tot 12.00 uur in bed wil blijven liggen.
Blijf realistisch
Als ouder kunnen prestatiedrang en twijfels je in de weg zitten en veel energie kosten . Is de traktatie van mijn kind wel bijzonder genoeg? Zet ik mij genoeg in voor activiteiten op school? Ik kan toch niet aankomen met een kant en klare salade op die ene BBQ? Als je je hierin herkent, stel jezelf dan vooraf de vraag: ‘Wat vind ik belangrijk om deze drukke periode mooi mee af te sluiten? Dat mijn kind vrolijk uit school kwam, of dat de andere ouders onder de indruk waren van mijn zelfgemaakte tiramisu waardoor ik twee uur te laat naar bed ging? Dat helpt om tijdens de drukke periode ‘nee’ te kunnen zeggen tegen dingen die niet voorkomen op jouw lijstje, die je vooraf had gemaakt.
TIP: Herhaal regelmatig deze zin of plak deze ergens op: ‘Als ik nee zeg tegen wat anderen belangrijk vinden, dan zeg ik ja tegen mijzelf en mijn gezin.’
Schrijf alles op
Luister dus goed naar elkaar en hoor wat de ander nodig heeft. Het uitspreken van je wensen is belangrijk om later als team goed te kunnen samenwerken. Eerst de focus op de verbinding met elkaar en pas daarna ga je aan de slag met de praktische organisatie daar omheen. Schrijf alle wensen, dus wat iedereen wel wilt, op een A4 of A3 en laat de kleinere kinderen er bijvoorbeeld op tekenen of stickers op plakken. Hang het papier op een plek waar iedereen het goed kan zien.
TIP: Elke keer als er iets leuks is geweest, kan je daar iets over op dat papier zetten. Schrijf een leuke tekst, plak een sticker, plak er een uitgeprinte foto bij of teken een zonnetje. Zo houd je leuke, positieve herinneringen aan deze periode. Bewaar ‘m ook voor volgend jaar ter inspiratie. Ook leuk om zo’n vel te maken van alle fijne momenten tijdens een zomervakantie!
Maak een praktische taakverdeling
Maak vervolgens met elkaar een taakverdeling. Dat doe je door eerst op te gaan schrijven wat er allemaal aan zit te komen: Schrijf alle aankomende activiteiten op met daarbij de naam van elk gezinslid. Schrijf per activiteit uit wat er nodig is: wat nemen we mee, wie brengt de kinderen weg en haalt ze op, wie doet de boodschappen daarvoor? Maak de planning zo specifiek mogelijk. Schrijf bij elke activiteit uit wanneer en wat er geregeld moet worden en door wie. Check vervolgens of iedereen zich hierin kan vinden.
TIP: Kan niet iedereen zich hierin vinden? Ga dan weer terug naar het eerdere gesprek over wat iedereen belangrijk vindt. Is er iets over het hoofd gezien? Of zijn er aanvullende inzichten?
Maak hier vervolgens weekplanningen van, bijvoorbeeld met behulp van een planbord, waarop je per dag en per gezinslid ziet wat er allemaal aan zit te komen. Hang de planning in de keuken, woonkamer of op de wc zodat iedereen ‘m telkens ziet. Het is veel werk van tevoren, maar heerlijk als het eenmaal vast staat!
Extra tips bij ADHD en autisme
Twee belangrijke stappen zijn al gezet: met elkaar in gesprek en alles visueel maken. Als je al de hele dag in je hoofd druk bezig bent met het verwerken van informatie, dan geeft zo’n planning een fijne houvast. Een persoonlijke weekplanning of dagplanning kan nog meer houvast bieden. Daarop kan je voor elke dag opschrijven wat je die dag moet doen en ook losse andere taken en ontspanningsmomenten op inbouwen. Hier zijn allerlei, ook digitale tools voor die je daarvoor kunt gebruiken, maar je kan ook gebruik maken van planningen die je zelf maakt. Je kunt formats downloaden vanaf mijn website of bijvoorbeeld een planbord gebruiken.
Op naar mooie herinneringen!
Het artikel in het ZO-katern (bijlage bij het Algemeen Dagblad en 7 regionale kranten):
Herken je je hierin?
Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?
Dan ben je hier aan het juiste adres!
Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.
Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!