Zelf een planbord maken

Je bekijkt nu Zelf een planbord maken
Zijn jullie regelmatig het overzicht kwijt wat er allemaal in een week te gebeuren staat? Of wil je nieuwe afspraken maken in het gezin en dat graag inzichtelijk maken voor iedereen? Dan kan een planbord uitkomst bieden. Voor nog geen 10 euro maak je er zelf één, of gezellig samen met de kinderen, als ze dat nog leuk vinden.

Wat heb je nodig?

Je hebt nodig: een magnetisch planbord, magneettape, een whiteboardstift en – wisser, een schaar, een computer en printer of een lettertang. In mijn werk kan een lettertang echt niet ontbreken, dus die heb ik al lang geleden aangeschaft. Maar als je die niet hebt, dan kan je prima uit de voeten met een computer en printer.

Zelf een planbord maken - Lettertang

Een whiteboard heb je in verschillende soorten (met weekindeling, zonder weekindeling, een maandindeling etc.), maten en prijzen en ik kocht het whiteboard dat je op de foto ziet voor € 5,95 bij de Action, waar een whiteboardstift en -wisser al bij zaten. De magneettape kocht ik bij de Hema voor € 3,25.

Kiezen voor de indeling

Kies een indeling die voor jou het meest prettig werkt. Dat hangt ook af van waar je het planbord voor wil gaan gebruiken. Ik heb ervoor gekozen om in de linker kolom op te schrijven wat we eten en hoe laat. In de tweede kolom staan de taken voor mijn oudste zoon, in de derde kolom de taken voor mijn jongste zoon. Ik woon alleen met mijn twee kids, dus wat er aan taken niet opstaat, is vanzelfsprekend voor mij. 😉

Heb je bijvoorbeeld 5 kinderen, dan kan je kiezen voor een groter planbord of voor een goedkope oplossing maak je extra lijnen op het planbord met de magneettape.

Zelf een planbord maken - Extra lijnen maken op het planbord

Maken van de magneten

Je kan uiteraard zelf teksten schrijven op het planbord. Dat deed ik in eerste instantie ook. Vervolgens schreven de jongens achter de taken hun voorletters. Op zich werkte dit prima.

Zelf een planbord maken - Zonder magneten

Maar het werd zoveel schrijfwerk, dat ik het mijzelf makkelijker wilde maken. Ik besloot magneten te maken van de terugkomende taken. In een Worddocument maak je de teksten die je op de magneten wilt hebben, die print je uit en plak je op de magneettape. Die is namelijk aan de ene kant magnetisch en de andere kant heeft een plakkant. Lijm heb je dus niet nodig. In mijn voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van de lettertang.

Zelf een planbord maken - Attributen

Tips bij het gebruiken van het planbord

Goed kijken en luisteren naar de wensen van de kinderen en goed kijken wat past bij hun ontwikkeling is een essentiële factor voor succes! Als ouders kunnen wij wel vinden dat zo’n planbord heel goed gaat werken, uiteindelijk hebben we daar de kinderen (en partners) ook bij nodig.

Vertel je kinderen (liefst samen met de partner) wat je van plan bent en waarom. Vertel wat de kaders zijn en vraag wat jouw kinderen willen. Maak vervolgens een gezamenlijk plan, wat gedragen wordt door alle gezinsleden. Dit gaat niet altijd vanzelf en kan best lastig zijn, om alle meningen samen te brengen. Dat is een kwestie van keuzes maken, prioriteiten stellen en afspraken maken met elkaar waar iedereen zich in kan vinden. En soms is een ‘oefenperiode’ nodig waarna je evalueert hoe het is gegaan. Hoe klein de kinderen ook zijn, je kan ze altijd, passend bij hun ontwikkeling, betrekken bij de gesprekken.

Lukt het niet om samen afspraken te maken of wil je hier graag hulp bij? Je kan mij daarvoor inschakelen. 

Laat ook aan je kind merken hoe blij je bent door te benoemen wat het jou (en je kind) oplevert. Bijvoorbeeld: “Ik ben zo blij dat jij de boodschappen hebt gedaan. Ik kon daardoor de was ophangen en heb nu tijd over om met jou een spelletje te doen!”  

Tips bij autisme en ADHD

Mijn kinderen met autisme en ADHD houden van duidelijkheid, overzicht en zelfcontrole. Als er meer weerstand komt, dan weet ik dat iets onduidelijk is en ik daar iets mee moet. Het volgende werkte voor mijn kinderen, wie weet herken er je eigenlijk kind(eren) in en kan je er tips uithalen.

  • Allebei een eigen kolom met hun eigen naam; duidelijk en niemand komt daar verder aan.
  • Zelf beslissen welke taken ze wel en niet willen doen. Ik beslis welke taken er in een week moeten gebeuren, de kinderen overleggen samen wie welke taken oppakt. Dat overleg is trouwens enorm leerzaam en goed voor de ontwikkeling van hun executieve functies. En voor mij om geduldig te blijven als er een pen door de kamer vliegt en het langer duurt dan gehoopt…
  • Allebei mogen ze 1 keer per week kiezen wat ze willen eten.
  • Voor mijn ene zoon is het belangrijk om al aan het begin van de week te weten wat er wanneer gegeten wordt en welke klussen er op zijn naam staan. Is dit niet helder, dan staat dat garant voor veel weerstand. En als ik het niet op het planbord zet, dan vraagt hij bijvoorbeeld 6 keer per dag wat we vanavond eten.
  • De ander wil graag weten waarom dit allemaal nodig is. Ik heb hem dan ook uitgelegd wat ik als moeder allemaal doe, betaal en regel en dat ik zijn hulp goed kan gebruiken. Dat ik het bij zijn ontwikkeling vind passen dat hij meer gaat helpen in huis en ook steeds zelfstandiger wordt. Ik heb hem ook inzage gegeven in mijn financiën: Wat gaat er allemaal in en wat er vervolgens weer uit. Dat was ontzettend leerzaam voor hem en alle weerstand die er bij hem nog zat qua helpen in huis was daarmee verdwenen.

Veel plezier en succes met het maken van een planbord en de uitvoering!

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!