Begin bij de basis – stop je verzet

Je bekijkt nu Begin bij de basis – stop je verzet

Wat de meesten van ons willen is gelukkig zijn, plezier maken en genieten van het leven. Als we niet lekker in ons vel zitten, zoals door vermoeidheid, pijn, heftige emoties of stress, dan staat dat ons geluk in de weg en daar willen we dan ook zo snel mogelijk vanaf. We gaan in verzet: we stappen in de actiestand, de klaagstand of de negeerstand, maar je hebt misschien al in de praktijk ervaren dat dit op de langere termijn niet werkt: het komt altijd op een gegeven moment (soms zelfs intenser) weer terug. Er is een betere manier om met vermoeidheid, pijn, heftige emoties en stress om te gaan.

Wat we vaak doen als we niet lekker in ons vel zitten

Als ik stress voel in mijn lijf, dan probeer ik daar in eerste instantie vanaf te komen. Vrolijke muziek opzetten en lekker gaan dansen, dat werkt. Of een kopje koffie drinken met een groot stuk taart wil ook wel eens helpen. Tijdelijk. Want zodra ik weer verder ga met mijn bezigheden, dan komt de stress vanzelf weer terug. Soms meteen, soms pas een week of maanden later. Het lijkt opgelost, maar dat is het niet.

Als ik pijn voel in mijn lijf, dan doe ik van alles om daar zo snel mogelijk vanaf te komen. Een warmtekussentje in mijn rug, een stukje wandelen of medicijnen verminderen de pijn, waarna ik weer door kan. Helaas is dit vaak ook tijdelijk. Want op een gegeven moment komt die rugpijn weer terug. Vaak gepaard met een teleurgesteld gevoel: Ik had er toch alles aan gedaan, waarom komt het dan weer terug?

Als mijn emoties mij overvallen, dan wil ik weten waar ze vandaan komen, omdat ik hoop dat als ik ze begrijp dat ik er beter mee om kan gaan. Of ik geef mezelf op mijn kop dat ik me niet zo moet aanstellen en gewoon door moet gaan en dan stap ik er overheen. En dat werkt niet, want die emoties blijven broeien op de achtergrond en die knallen er vanzelf een keer alsnog uit.

Wat heeft dit met elkaar gemeen? Het zijn allemaal tijdelijke oplossingen die voortkomen uit verzet.

Wat veel beter werkt

Wat we graag willen, is een duurzame verandering hoe we met stress, pijn en emoties omgaan. En dat bereik je dus niet op deze manier.

Er is een bewuste tegenbeweging nodig om dit tij te keren. En dat maakt het vaak lastig, want we zijn de huidige manier van handelen en denken gewend; zo hebben we het altijd gedaan. Maar zoals Einstein zei: ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’ En je wilt iets anders, toch?

Wat je beter kunt doen is je verzet opgeven en de situatie helemaal te accepteren zoals deze is. Door de stress, pijn en emoties helemaal te laten komen en als het ware zelfs ‘uit te nodigen’ om zich volledig te laten zien. Dit doe je voordat je tot actie overgaat of erover gaat klagen of probeert te negeren.

Hoe doe je dat?

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, voel ik een lichte druk op mijn borst vlakbij mijn hart. Bij mij is dit vaak een signaal van stress. Mijn eerste gedachte is: ‘Huh? Waar komt dit nu opeens vandaan?’ (ik wil het begrijpen), gevolgd door het gevoel: ‘Ga weg, dit komt nu niet uit, ik ben nu een artikel aan het schrijven.’

Dan komt het stuk bewustzijn en ik ga niet door op mijn gedachte en het gevoel van net. Ik stop even met schrijven, ga met mijn aandacht naar dat drukkende gevoel en ik geef alle aandacht aan dat fysieke gevoel op die plek in mijn lijf. Ik adem een keer diep in en uit, sluit mijn ogen en zeg: ‘Oké, kom maar op, laat me maar voelen wat er nu nodig is.’

Dat betekent overigens niet dat het verdwijnt. Nee, soms wordt het door de aandacht die het krijgt zelfs erger. Dan kan je denken: dat is dus niet handig om te doen. Maar het gebeurt niet zomaar, blijkbaar is het nodig om gevoeld en gezien te worden. En soms huil ik, omdat ik te doen heb met mezelf en compassie voel voor mijzelf. Ik bereik hetzelfde als ik bel met mijn moeder. Ik klaag dan over hoe zwaar alles op dat moment is en zij zegt dan hoe goed ik het doe. Dat gesprek kan ik ook met mijzelf voeren, het effect is echt hetzelfde.

Het fijne is: Je hebt er niets en niemand voor nodig

Het fijne is: je kan dit altijd doen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is je lijf en je mind. En rustig in- en uitademen kan ook ondersteunend zijn.

Want wat je áltijd tot jouw beschikking hebt, is jouw lijf, jouw ademhaling en jouw mind. Het zijn hele krachtige middelen die je in kunt zetten. We maken er echter meestal te weinig of verkeerd gebruik van. Zonde, want het kan je leven een stuk leuker maken als je ze effectief inzet op het moment dat je niet goed in je vel zit. Ik wil je uitdagen om hiermee te gaan experimenteren, want de kans is groot dat deze manier van omgaan met stress en pijn je veel minder energie zal kosten en je meer tijd overhoudt voor leuke dingen.

Het komt nooit uit

Ongemak, verdriet en pijn komt ook nooit uit. Maar het is er wel. En het wil gezien en gevoeld worden, zodat er daarna weer ruimte kan komen voor alle fijne dingen. Zolang je je blijft verzetten, zal het blijven bestaan. Ik meende laatst ergens gelezen te hebben dat op deze manier zelfs chronische ziektes kunnen ontstaan.

Op mijn 18e liep ik voor het eerst in mijn leven bij een coach en die zei: ‘Opruiming houden op emotioneel gebied geeft ruimte’. En de ruimte die dan overblijft, kan je gaan invullen met fijne dingen – genieten, plezier maken, bezig zijn met jouw dromen en verlangens.

Hoe werkt dit met belemmerende gedachtes?

Als je gedachtes je de hele tijd bezig houden, kan je een soortgelijk iets proberen: Zeg: ‘Kom maar op, laat alles maar komen, ik neem je serieus en ik luister.’ Je kan er ook voor kiezen om het op te schrijven. Vaak gebeurt dit ’s nachts, als vele afleidingen zijn weggevallen en je wilt slapen; ze kunnen je dan behoorlijk uit je slaap houden. Dat herken ik zelf ook goed. Als ik langere tijd wakker lig en ik mijn gedachtes uitnodig om te komen (‘Oké, en wat is mijn volgende gedachte?’), dan val ik meestal snel in slaap. Alsof het brein tot het besef komt dat je hem doorhebt en de strijd opgeeft. En ik geloof écht dat het zo werkt!

—————

Heb je hulp nodig?

Kom je er alleen niet uit en wil je graag hulp bij het aanbrengen van meer structuur en overzicht in je leven? Ik help je graag op weg! Klik hier voor meer informatie over coaching.

Lees ook: ‘Overzicht en structuur, waar zit bij jou het grootste knelpunt?’

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!