Bereken jouw vrije tijd

Je bekijkt nu Bereken jouw vrije tijd
  • Leestijd:4 minuten gelezen
  • Berichtcategorie:Grip op je tijd

Weet jij hoeveel vrije tijd jij eigenlijk over hebt per week? Ik daag je uit om jouw vrije tijd eens uit te rekenen. Een simpel rekensommetje kan jou namelijk al veel inzicht geven.

De tijd verstrijkt soms sneller dan je wilt en voordat je het weet, is er weer een week voorbij. Hoe kijk je terug op de afgelopen week? Heb je gedaan wat je wilde doen? Of was er voor je gevoel tijd tekort voor wat je moest én wilde doen? Als je structureel het gevoel hebt dat je tijd tekort komt, dan kan het helpen om kritisch te gaan kijken naar jouw week. Hoeveel tijd ben jij gemiddeld per week kwijt aan al jouw taken en verplichtingen? En hoeveel vrije tijd blijft er dan nog voor je over?

Dit inzicht kan jou al een eerste duw in de goede richting geven om bewustere keuzes te gaan maken waar jij jouw kostbare tijd aan uitgeeft.

Stap 1. Schrijf jouw taken en verplichtingen op

Pak pen en papier en schrijf eens al jouw taken en verplichtingen onder elkaar die wekelijks terugkomen. Noteer per taak hoeveel uur je daar gemiddeld per week aan besteedt. Heb je geen idee hoeveel uur? Houd het eens een week bij.

Toen ik het een week bijhield, schrok ik echt hoeveel tijd mijn kinderen en ik kwijt waren aan eten: Eten koken, tafel dekken, opeten en alle bende weer opruimen. Gemiddeld 2,5 uur per dag. Het is dus écht anders als je het gaat opschrijven.

Stap 2. Bereken jouw vrije tijd uit

Heb je je overzicht klaar, dan tel je vervolgens alle uren bij elkaar op. Stel: je komt in totaal op 60 uur aan taken en verplichtingen per week. Plak daar jouw uren slaap aan vast (dit is uiteraard persoonlijk, maar ik ga even uit van 8 uur) = 56 uur. Van de 168 beschikbare uren per week, zijn er dus nog 52 over; dat is dus 7 uur per dag aan vrije tijd.

Welke inzichten levert deze berekening jou op?

7 uur per dag aan vrije tijd! Dat voelt toch als een cadeautje? Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat je op veel minder uren uitkomt. Dan kan het ook voelen als confronterend. Toch geeft dat ook inzicht.

Wie weet helpt dit inzicht je om jezelf eens een schouderklopje te geven hoe ontzettend veel je doet in een week en kan je beter accepteren dat je aan bepaalde taken niet toekomt. En wie weet word je geïnspireerd om dingen juist nu echt te gaan veranderen, bijvoorbeeld dat je meer tijd voor jezelf gaat claimen.

Online training

Deze opdracht is onderdeel van mijn online training ‘Zo maak je een goede en realistische planning’. Deze training geef ik een aantal momenten per jaar. In deze training gaan we na de inventarisatie van de vrije tijd verder de diepte in. Zoals:

  • Hoe kan je bepaalde taken/verplichtingen praktischer aanpakken zodat je meer vrije tijd creëert in de week?
  • Hoe kan je al je andere to do’s en dromen goed op een rij krijgen, daarin prioriteren én op een handige manier plannen in de week, zodat je daar ook aan toe komt?
  • Hoe zorg je voor voldoende ruimte in je agenda, zodat je makkelijk kunt schuiven bij onvoorziene situaties?

Inspiratie

Zo kreeg ik inspiratie van het inzicht van die 2,5 uur die ik elke dag gemiddeld per dag kwijt ben rondom het eten. Door een aantal praktische aanpassingen heb ik dat terug weten te brengen naar zo’n 1,5 uur per dag. Soms smeer ik een boterham en verras ik de jongens met ontbijt op bed. Ik maak vaker een tosti, ik kook vaker dubbele porties en vries die in. De winst: een uur gratis vrije tijd. En als bonus ook nog eens minder irritaties aan tafel. Win-win!

Heb jij interesse in training of coaching?

Wil je meer weten over mij of zoek je contact?

Geef een reactie