Tips voor het leuk maken van de was

Je bekijkt nu Tips voor het leuk maken van de was

Wééér die uitpuilende volle wasmand met kleding die nodig gewassen moet worden. Al die schone was die nodig opgevouwen en opgeruimd moet worden. Strijkgoed dat ligt te wachten om gestreken te worden. Houdt het dan nooit op? Nee, inderdaad. Het houdt nooit op. Om moedeloos van te worden soms. Maar, je kan het ook leuker en makkelijker maken voor jezelf. In dit artikel lees je 15 tips voor het leuk maken van de was.

Ik vroeg op Facebook en LinkedIN: Wat is jouw gouden tip voor die volle wasmand? Hoe zet jij jezelf ertoe om er tóch weer aan te beginnen? Hoe por je jezelf tot actie, wat zeg je tegen jezelf? Er kwamen veel nuttige reacties binnen. Hierbij alle tips voor het leuk maken van de was op een rij, met aanvullingen per tip.

1. Stop met strijken

Minder strijken scheelt je tijd en bespaart op je energierekening. Je kan bijvoorbeeld al heel lang strijkvrije blouses kopen en als je je kleding goed uitschudt na de was en in zijn geheel aan wasknijpers te drogen hangt zoals op de foto bij dit artikel (in plaats van dubbelgevouwen op de waslijn), dan is de kans een stuk kleiner dat je die alsnog moet strijken. Ook deze tip kwam binnen: ‘Ik gebruik de wasdroger als strijkmachine: ik stop een paar kledingstukken 2 tot 3 minuten in de wasdroger, wapper ze daarna uit en hang ze op een hangertje te drogen.’

2. Was minder vaak

Als je je kleding minder vaak wast, blijft je kleding langer mooi. Minder vaak wassen is ook beter voor het milieu en voor je energierekening. Je kunt een trui bijvoorbeeld ook even laten luchten op een stoel of aan een hangertje voor het raam. Die kan echt nog wel een dagje mee. Ook handdoeken hoeven niet altijd gelijk de wasmand in, zeker niet na het douchen of badderen. Je kwam er immers schoongewassen uit toch?

3. Was pas als er echt helemaal niets meer in de wasmand past

Was pas, als die wasmand helemaal vol zit. Als je houdt van dit soort uitdagingen (zoals ik), dan is de kans groot dat je jezelf vaker gaat afvragen: ‘Moet dit wel echt gewassen worden of is het eigenlijk nog helemaal niet nodig?’ Grote kans dat je vanaf nu minder tijd kwijt bent met de was, omdat je tip 2 hiermee ook gelijk toepast.

4. Was op vaste momenten

Een moeder schrijft: ‘Ik zet ‘s avonds een was klaar die ‘s ochtends vroeg aan gaat. Die hang ik ‘s ochtends na het douchen op. ‘s Avonds als de kinderen in bad gaan vouwen we het op.’ Een ander schrijft: ‘Bij elke nieuwe was, vouw ik de laatste was op.’ Het inbouwen van routines zorgt dat je bijblijft en geeft rust.

5. Rubriceer de was

Leg alle gevouwen was die dezelfde bestemming (ruimte in huis) heeft bij elkaar. Heb je altijd veel was, dan kan je voor elke bestemming een andere wasmand gebruiken (in bijvoorbeeld verschillende kleuren: iedereen zijn/haar eigen wasmand). Heb je geen tijd om de was op te vouwen en op te ruimen, of vind je dat de taak van jouw partner/kind? Dan kan je de wasmand met ongevouwen schone was ook op de slaapkamers zetten. Kunnen ze het in ieder geval terugvinden.

6. Ruim de was gelijk op

Ruim je was gelijk op als het schoon en droog is. Iemand schrijft: ‘Ik denk altijd dat ik er later of morgen wel meer tijd en zin in heb en loop er dan dapper langs. De was in de machine stoppen kan ik dan wel weer heel goed.’ Bij mij boven staat er nu al 2 dagen een volle schone was op mij te wachten om op te vouwen. Ik ben er zeker al 3 keer langsgelopen en elke keer kwam het niet uit en nu staat deze er tot mijn ergernis nog. Ik had het gewoon gelijk moeten doen, want zoveel werk is het dan niet en dan is die taak ook gelijk uit het hoofd.

7. Elke dag een stukje

Als je elke dag bijvoorbeeld een kwartiertje aan de was besteedt, dan blijft het niet liggen. Én een kwartier is te overzien en meestal zo voorbij (vaak ben je zelfs eerder klaar).

8. Geef de wasmand aan je partner

Geef de wasmand met te vouwen was aan je partner als die toch tv zit te kijken. Dat kan er best even bij. Sowieso de beste tip dit haha!

9. Vouw voor de tv

Als je het dan toch perse zelf wilt doen ;-), neem alle was dan mee en installeer jezelf voor de tv. Een moeder schrijft: ‘Ook hier, in ons 6-persoonshuishouden houdt het nooit op met de was. Wat vouwen betreft: óf ik vouw het meteen als ik het afhaal, óf ik neem een mand met meerdere wassen mee naar beneden en vouw het in de kamer waar jan en alleman is. Zo kan ik theedrinken, kletsen, luisteren en politieagent spelen tegelijk….. En als ik weinig fut heb dan krijgt een van de kids (als die aanwezig zijn en niets te doen hebben) de handdoeken om te vouwen en een ander de sokken…. zo gaat het ook nog eens sneller….!’

10. Maak een feestje van je wasruimte

Maak je wasruimte aantrekkelijk: zet er een fijne stoel neer, zet een tv neer, kijk Netflix, wat je dan ook fijn vindt. Zo wordt de was doen een ontspanmoment voor jou.

11. Luister muziek, een podcast of een audioboek

Met draadloze oortjes of je mobiel in je kontzak kan je heerlijk muziek, een podcast of audioboek luisteren terwijl je de was doet en door je huis heen loopt, rent of danst om de was op te ruimen. Dat is ook nog eens een lekkere work-out.

12. Was als een boeddhist

Een moeder schrijft: ‘We zijn met z’n 5en hier thuis, er is echt altijd was. Zin heb ik nooit, maar ik weet dat als ik het niet nu doe, het straks toch moet. Meestal zie ik een boeddhist voor mij die de hele dag een tempel veegt… met geduld en focus op dat stukje. En dan neem ik mij voor toch gewoon weer een stukje te doen.. omdat ik het te doen heb.’

Het helpt als je de was leuk gaat vinden, als je deze zinvol kunt maken. Dat kan bijvoorbeeld door dankbaar te zijn dat je de luxe hebt om al die kleding in huis te mogen hebben. Dan maak je een dankbaarheidsmoment van je was. Ook kan je jezelf aanleren om heel zen te vouwen, zoals bijvoorbeeld Marie Kondo dat doet met The KonMari Fold.

13. Leg een department of lost socks aan

Ben je regelmatig sokken kwijt en zit je met allerlei sneue eenlingen? Maak een mandje en bombardeer die tot ‘The department of lost socks’. Met dank aan een Facebookvolger voor deze geweldige leuke tip én naam. Ik gebruik hier trouwens zelf al jaren een simpel mandje voor, maar ik zie op google dat er zelfs een markt voor is, zoals deze gadget.

14. Beloon jezelf

Geef jezelf een dikke beloning als je een hekel hebt aan de was en het gelukkig weer achter de rug is. Het helpt om dat vooraf al te bedenken door bijvoorbeeld tegen jezelf te zeggen: ‘Als ik de was straks heb opgeruimd, dan gun ik mezelf daarna even een rustmomentje met een bakkie koffie.’

15. Zoek hulp

OK, hier moest ik erg om lachen, deze reactie: ‘Er vanuitgaande dat die volle wasmand geen metafoor is voor iets anders heb ik voor mezelf de ideale oplossing gevonden: een huishoudster! Zolang ik deze niet kan automatiseren moet het maar even zo.’ 

Heb je genoeg budget, dan kan dit zeker een uitkomst bieden. Heb ik ook gehad (om mijn huis schoon te houden), toen ik daar nog genoeg budget voor had. Het was een verádeming binnen het drukke gezinsleven en zij was heel blij dat ze mij kon helpen. Win-win.

Waren deze tips voor het leuk maken van de was nuttig voor jou? Kom jij doorgaans tijd tekort in de week en ben je op zoek naar praktische tips om o.a. je huishouden overzichtelijk te krijgen? Zodat je meer overzicht en rust krijgt én meer tijd voor ontspanning overhoudt? Misschien kan coaching iets voor jou betekenen.

Ben je op zoek naar nog veel meer tijd- en ruimtebesparingstips en tips voor een positieve mindset? Je vindt 65 opruimopdrachten terug in mijn e-book ‘Je huis opgeruimd in drie maanden’. Daarna ben je op alle plekken in huis geweest! Bestel hier het e-book!

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!