Maar wat als ik het nog een keer nodig heb?

Je bekijkt nu Maar wat als ik het nog een keer nodig heb?

‘Maar wat als ik het nog een keer nodig heb?’ is de vraag die ik het meest hoor om mij heen. Vaak worden spullen daarom vastgehouden, waardoor het huis is dicht geslipt met een overdaad aan spullen. Er komt dan vaak een moment waarop het huis te vol wordt en iemand mijn hulp inroept. Ik heb gemerkt dat het erg goed helpt om de juiste vragen te stellen. Vragen die inzicht geven en die helpen om wel afstand te doen van spullen waardoor er de gewenste ruimte in huis komt. Herken je dit bij jezelf? Misschien kan je proberen jezelf kritisch te bevragen. Ik leg het je uit.

Ik geef je een voorbeeld uit de praktijk van een klant die bezig was met het opruimen van haar tuinhuis. Stel je eens voor: je bent bezig met het uitzoeken van jouw tuinspullen en je hebt je heggenschaar in je hand. Je gebruikt deze zelden, maar je hebt wel een heg. Je zegt: ‘Maar deze ga ik niet weg doen, want ik heb deze vast nog wel een keer nodig.’ Je werpt een blik op de rest van je tuingereedschap. Pff. Het staat zo vol en je wilt ruimte in je huishuisje. Vervolgens worden je de volgende vragen gesteld:

1. ‘Weet je nog, wanneer je de heggenschaar voor het laatst hebt gebruikt?’ Ik denk, zo’n twee jaar geleden…

2. ‘Verwacht je de heggenschaar het komende jaar te gaan gebruiken?’ Misschien wel. Nou nee, ik denk eigenlijk dit jaar nog niet, maar het jaar daarop misschien wel.

3. ‘Is de heggenschaar vervangbaar: dus als je deze niet meer hebt, kan je er dan eenvoudig weer aankomen?’ Ja, die kan ik kopen in de winkel, maar die zijn best prijzig en dat vind ik zonde van mijn geld.

Prachtige inzichten

Bij mijn klant kwamen tijdens het nadenken over deze vragen, al meerdere creatieve ideeën op. Al brainstormend kwam het idee om de heggenschaar te gaan lenen bij de buurvrouw. Vervolgens lukte het haar om tien grotere stukken tuingereedschap apart te leggen die ze wel zou kunnen lenen, als ze ze echt nodig zou hebben. De ruimte die daardoor ontstond in de schuur, vulde ze met spullen die ze regelmatig gebruikte, die al lange tijd in de weg stonden in een hoekje in de woonkamer. En vervolgens ontstond dáár weer ruimte voor die mooie opbergkast van zolder.

De laatste hobbel was hulp vragen bij de buurvrouw. Dat vond ze lastig, ze wilde altijd graag alles zelf oplossen. Omdat ze zoveel energie kreeg van de tot dusver gecreëerde ruimte in huis, was dat haar stimulans om toch de stap te nemen om bij de buurvrouw aan te bellen. En toen ze langs ging bij de buurvrouw om te vragen of zij af en toe tuingereedschap mocht lenen, ontstond er een mooi, open gesprek waardoor de band tussen de buren werd versterkt.

Wat opruimen en ontspullen allemaal voor moois kan opleveren… zoveel meer dan alleen opruimen en ontspullen alleen. Prachtig vind ik het!

Iedereen kan dit

Ik geloof erin, dat iedereen uiteindelijk kan opruimen en ontspullen, ook als je jezelf er heel slecht in vind. Als je maar de juiste tools hebt en daadwerkelijk aan de slag gaat en je je over soms heel moeilijke drempels kunt zetten. Het kan je veel moois opleveren. Ik schreef twee e-books over opruimen en ontspullen. Deze vind je op deze pagina.

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!