Opgeruimd! Wat als het toch weer een rommel wordt?

Je bekijkt nu Opgeruimd! Wat als het toch weer een rommel wordt?

Eindelijk, het is zover! Je hebt je administratie op orde of je zolder helemaal opgeruimd en je bent er ontzettend blij mee. En dan, op een dag, komt toch de klad er weer in. Je loopt achter met de administratie of de spullen stapelen zich weer op op zolder. Je slaakt een diepe zucht en misschien denk je wel: ‘Hoe heeft het toch weer zover kunnen komen?’ of ‘Ik kan dit ook gewoon niet.’ Frustrerend en ook niet fijn voor je zelfvertrouwen. Opgeruimd en later weer een rommel, herken je je daarin?

Dan is dit artikel bedoeld voor jou, want ik geef je een aantal tips hoe je hiermee om kunt gaan en de boel met goede moed weer op kunt pakken! Vaak zijn het je negatieve gedachtes die je tegenhouden om weer te starten en niet zozeer dat je niet weet wat je moet doen om alles weer op orde te krijgen.

1. Accepteer dat een opruim-terugval niet te voorkomen is

Hoe goed je ook plant en hoe hard je ook werkt om zaken op orde te krijgen, er is altijd wel iets dat er tussen komt. Bijvoorbeeld doordat je drukke weken hebt gehad op je werk, een ziek kind thuis hebt gehad of omdat je niet lekker in je vel zat. Dat er altijd wel iets tussen kan komen, is niet te vermijden. Wat je wel kunt doen, is accepteren dat zo’n  terugval niet te voorkomen is. Die acceptatie kan je een hoop frustraties schelen. Stop je verzet, voel je gewoon net zo lang rot als nodig is dat het niet loopt zoals je wilt en voer alleen de moet-dingen uit die écht een must zijn omdat je anders in grote (bijvoorbeeld financiële) problemen komt.

2. Weet dat een terugval altijd tijdelijk is

Meestal pas achteraf besef je dat de terugval tijdelijk was. Als je er middenin zit, dan lukt het niet altijd om hierbij stil te staan, omdat je te veel aan je hoofd hebt. Het kan je wel helpen om dit in je achterhoofd te houden voor een volgende keer. Zelf schrijf ik dit soort reminders (‘Dit is slechts tijdelijk!’) altijd op in mijn agenda en als ik een dipje heb, dan lees ik die reminders terug. Ook helpt deze vraag bij mij: ‘Maak ik mij hier over een jaar nog druk over?’ Meestal is het antwoord nee.

3. Bepaal wat je kunt doen om weer ‘back on track’ te komen

Heb je eenmaal de terugval achter de rug, dan is het zaak om de boel weer recht te trekken. Welke stappen zijn er nodig om weer op orde te komen? Schrijf deze stappen uit en begin gelijk met de eerste stap. Als je die eenmaal hebt gezet, volgt de rest meestal vanzelf. Lukt het je maar niet om in actie te komen? Ga dan in gedachten terug naar hoe de situatie voor de terugval was. Hoe fijn was het om die administratie of die zolder op orde te hebben? Hoe voelde je je daarbij? Probeer weer voor je te zien hoe goed die situatie voelde. Merk je je dat er niet blij van wordt? Dan kan je je ook afvragen of dit wel echt is waar je naar verlangt of dat er iets anders is dat belangrijker voor je is.

4. Leer ook van wat niet werkt

Opgeruimd en later weer een rommel? Je leert ook goed van wat niet werkt. Zelf vergat ik stap 1 en stap 2 afgelopen week. Ik hoorde begin van die week dat ik binnenkort waarschijnlijk geopereerd moet worden. Nogal teleurgesteld en verdrietig kroop ik met bier, pizza en Netflix mijn bed in, om er de hele avond niet meer uit te komen. Ook de dag erna kon ik weinig energie opbrengen om de planning weer op te pakken. Mijn rugpijn was ook behoorlijk aan het toenemen.

Ik keek nog eens in mijn agenda en zag dat ik met de administratie, mijn mail en activiteiten voor mijn website achter begon te raken. Uit frustratie ging ik toch alles snel proberen in te halen, terwijl mijn intuïtie mij duidelijk influisterde: ‘Wacht nog even en zorg dat je voldoende hersteld bent voordat je alles weer oppakt.’ Die stem negeerde ik, want dat kwam mij niet uit.

Het gevolg was dat ik totaal geen focus had en fouten ging maken. Tot overmaat van ramp resulteerde dat uiteindelijk in een gecrashte Marleen Brengt Structuur-website. Je raadt het al: de stress en de frustraties waren 10 x zo hoog als ervoor. Vervolgens was ik helemaal gevloerd.

Leereffect

Uiteindelijk heb ik mijzelf nog een paar dagen extra ‘rust’ gegeven en vervolgens een nieuwe planning gemaakt met stappen om weer ‘back on track’ te komen. En het viel uiteindelijk ook best mee om weer op orde te komen. Voor een volgende keer: hoop ik dat ik ervan geleerd heb :-). Nu jij! Opgeruimd en later weer een rommel? Jou krijgen ze er niet meer onder!

Ben je op zoek naar nog veel meer tijd- en ruimtebesparingstips en tips voor een positieve mindset bij het opruimen? Je vindt 65 opruimopdrachten terug in mijn e-book ‘Je huis opgeruimd in drie maanden’. Daarna ben je op alle plekken in huis geweest! 

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!