Afstand doen van emotionele spullen, hoe doe je dat? Die stoel in de studeerkamer die ooit van je opa was, maar die je eigenlijk foeilelijk vindt? Fotoboeken van vroeger in de vijf dozen op zolder, waar je eigenlijk geen plek voor hebt?
Leren ontspullen is net als leren fietsen
Alleereerst: Afstand doen van spullen is een proces. Als je het al lastig vindt om afscheid te nemen van spullen uit bijvoorbeeld je keuken, of van oude studieboeken, dan zeg ik altijd: ga daar eerst mee aan de slag. Hoe voelt het om afstand te doen van die spullen? Heb je er daadwerkelijk spijt van gekregen om die spullen uit huis te doen? Want vaak is het die angst dat je ervan weerhoudt ergens afstand van te doen. En als je dan iets weg doet wat emotionele waarde voor je heeft, dan is die angst alleen maar groter. Vergelijk het proces van leren ontspullen met het proces van leren fietsen. Uiteindelijk leer je het, maar het kost inspanning, tijd en doorzettingsvermogen. En wat krijg je daarvoor terug? Zelfvertrouwen, zelfregie en vrijheid.
Als je aan de slag gaat met het afstand doen van emotionele spullen, dan heb ik een aantal tips voor je.
Tip 1. Oefen eerst met spullen zonder, of met minder emotionele waarde
Vind je het lastig om spullen uit huis te doen? Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om keuzes te maken wat je houdt en wat je weg doet? Of vind je het lastig om je focus bij het opruimen te houden? Dan kan het zinvol zijn om eerst te gaan oefenen met spullen zonder of met minder emotionele waarde. Dit stappenplan helpt je daarbij.
Tip 2. Bewaar de spullen op een andere manier
Iets wegdoen wat je herinnert aan iemand anders kan voelen alsof je afstand doet van die persoon of van die dierbare herinnering. Die herinnering zit echter in jou, in je hart. Als je bang bent dat je het vergeet, maak er dan een foto van en lijst die in. Een foto van de stoel van je lieve opa neemt veel minder ruimte in, dan de stoel zelf. Zo zijn er meerdere creatieve manieren te bedenken om spullen op een andere manier te bewaren. Google staat er vol mee!
Tip 3. Bevraag jezelf
Stel jezelf vragen die jezelf inzicht geven over het voorwerp waar je over twijfelt of je het weg gaat doen. Bijvoorbeeld:
- Eeuwig bewaren: Ga ik dit voorwerp bewaren tot ik dood ga? Zo niet, tot wanneer wil ik het dan bewaren?
- Nabestaanden belasten: Wil ik dat mijn nabestaanden dit erven en dat zij de (moeilijke) keuze moeten maken of zíj het bewaren of weg doen (ik weet het: deze is gemeen hè?)
- Ik beslis: Bewaar ik dit omdat ik denk dat die ander dat belangrijk vindt, of omdat ik het zelf belangrijk vind?
- Dromen: Wat ga ik met de ruimte doen die vrijkomt als dit het huis uitgaat?
Tip 4. Neem met respect afstand
Oké, sommigen krijgen de kriebels van Marie Kondo, dé Japanse opruimgoeroe die meerdere boeken schreef en televisieprogramma’s maakte over opruimen en ontspullen. Met samengeknepen billen keek ik een aantal afleveringen op Netflix. Wat ik voordat ik dat keek nog niet kon en daarna wel, was afstand doen van een aantal emotionele spullen. Ik had nog een vest van mijn 20 jaar geleden overleden tante die lag te verstoffen op zolder in een doos. Ik pakte het vest, snoof eraan, dacht met plezier terug aan de keren dat ik het met trots droeg en zei: ‘Dank je wel voor de fijne momenten die we samen hadden. Dank je wel Lucie, dat ik je vest mocht dragen, ik hou nog steeds heel veel van je. Ik hoop dat ik vanaf nu iemand anders blij maak met jouw vest.’ En ik bracht het samen met andere kleding naar de Kringloop. Het voelde even naar toen ik daar met de auto weer wegreed, maar het dankbare gevoel overheerste.
Tip 5. Bewaar emotionele spullen tot een maximum
Natuurlijk is het ook hartstikke fijn om spullen met emotionele spullen in huis te hebben. Vooral de spullen die je een fijn gevoel geven als je ze ziet of door je handen laat gaan. Het helpt wel om met jezelf een maximum af te spreken, vooral voor de spullen die staan te verstoffen in dozen. Bijvoorbeeld maximaal vier dozen. Die begrenzing kan je ook helpen om bij spullen die je huis IN komen, even extra goed na te denken of je dat wel echt wilt. Deze vragen kan je jezelf stellen als je in de winkel staat:
De vragen worden verder toegelicht in mijn artikel Tips om minder spullen te kopen. Succes en als je vragen hebt, dan hoor ik het graag!
Herken je je hierin?
Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?
Dan ben je hier aan het juiste adres!
Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.
Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!