De voordelen van het inbouwen van routines

Je bekijkt nu De voordelen van het inbouwen van routines
  • Leestijd:12 minuten gelezen
  • Berichtcategorie:Grip op je tijd

Routines zijn handelingen die meestal zonder nadenken worden gedaan. De handelingen zijn als het ware onderdeel van je dag of week geworden. De een is er fan van, de ander gruwelt ervan. Het inbouwen van routine, waarom zou je dat eigenlijk willen? Ik geef je 4 mogelijke redenen. Hoe je vervolgens routines kan inbouwen, lees je in dit artikel.

1. Routines zorgen voor overzicht en rust

Als de kinderen elke ochtend eerst de schooltas inpakken voordat ze gaan ontbijten, dan is dat een routine. Als jij elke dinsdag aan je administratie werkt, dan is dat ook een routine. Deze routines, eigenlijk de afspraken met elkaar of met jezelf, zorgen voor duidelijkheid, minder frustraties en stress. Misschien herken je de uitroep bij je kind: ‘Shit, waar is mijn schoolagenda?!’ of dat je zelf verzucht: ‘Heb ik die rekening nou wel of niet al betaald?’ Ook zorgen ze ervoor dat je niet achter komt te lopen met bepaalde (moet)taken. Bovendien kan routine het gezinsleven een stuk gezelliger maken!

2. Routines zorgen ervoor dat je doet wat belangrijk is

Voordat je het weet, is je dag voorbij gevlogen: ben je weer niet toegekomen aan die serie die je wilde kijken, die vriendin die je een kaartje wilde sturen of de was is niet gedaan. Je kunt hier behoorlijk gefrustreerd van raken. Door belangrijke taken op vaste momenten in de week te doen, weet je zeker dat ze gebeuren. Die routines zijn dan een basis waar je op terug kunt vallen. Belangrijke taken zijn ook de ontspanningsmomenten voor jezelf. Die zijn net zo belangrijk. Als je doet wat belangrijk is, ga je meer tevreden slapen en je bouwt aan je zelfvertrouwen.

3. Routines geven zelfvertrouwen

Je kunt je elke nieuwe routine eigen maken, als je je er genoeg voor inzet. Jij dus ook! Vaak wordt gezegd dat je een nieuwe gewoonte in 21 dagen kunt aanleren. Mijn ervaring is dat het inbouwen van  routines vooral een kwestie is van graag willen én van doen, gecombineerd met een hoop discipline en geduld.

Doe jij al mee met de opruimchallenge ‘Je huis opgeruimd in 3 maanden?’

4. Routines besparen energie

Bij routines hoef je weinig na te denken, want het gaat na verloop automatisch. Heb je wel eens gehoord van decision fatigue? De vertaling is keuzemoeheid: Hoe meer keuzes je op een dag moet maken, hoe minder goed je in staat bent om het juiste te kiezen. Iedere keuze kost namelijk energie. Heb je vaste momenten waarop je iets doet? Dan hoef je daar in ieder geval niet meer over na te denken en heb je energie over voor andere (misschien wel belangrijkere) keuzes!

Uit de praktijk

Een maand geleden ben ik begonnen met het inbouwen van routine in mijn huishouden en administratie. Maandplanningen maakte ik al langer, maar het huishouden kwam daar niet in terug. Ik dacht dat wel even ’tussendoor’ te doen. Helaas, dat werkte niet. Ik vind werken gewoon leuker dan wassen, schoonmaken en de administratie doen. Ik haalde dat altijd wel weer in, maar dan was het veel werk tegelijkertijd en daar ging ik dan tegenop zien. Onrust was het gevolg.

Schop onder mijn kont

Dus, ik besloot om mijzelf een schop onder mijn kont te geven en routine in te gaan bouwen in mijn huishouden en administratie. Elke dinsdag een uur mijn administratie en elke woensdag en zaterdag wassen en 1 uur schoonmaken. En als ik weet dat ik een weekendje niet thuis ben, dan verschuif ik het een dag naar voren (niet naar achteren!). Nu, na een maand, is het onderdeel van mijn week geworden en staat het standaard elke week in mijn agenda. Ik moet mezelf wel dwingen om er elke keer mee te starten, dus vanzelf gaat het nog niet. Ook heb ik mezelf moeten beperken in het schrijven van artikelen voor mijn werk, omdat daar niet altijd de tijd voor is. Maar de rust die ik ervoor terugkrijg, die is het dubbel en dwars waard!

Dus: routines saai? Ja, dat kan zo voelen. Maar ze kunnen je leven dus juist ook makkelijker en fijner maken. Wie wil dat nou niet?

Door middel van coaching en training help ik jou richting een fijn, opgeruimd huis en meer grip op jouw tijd. Zodat je toekomt aan wat voor jou belangrijk is.

Overzicht en rust in je huis

Overzicht en rust in huis

Herken jij …

Je bent snel afgeleid als je bezig bent met spullen opruimen en voordat je het weet ben je met iets heel anders bezig?

Je hebt al meermalen geprobeerd om je huis op orde te krijgen, maar je krijgt het maar niet af?

Er is veel rommel in huis, waardoor je spullen regelmatig kwijt bent, of je wordt er onrustig van?

Je vind het lastig om afstand te doen van spullen?

Je weet niet hoe je het opruimen makkelijker en leuker kunt maken?

Je weet gewoon niet meer waar je moet beginnen met opruimen of ontspullen?

Je wil graag je vrienden en familie in je huis kunnen verwelkomen zonder gevoelens van ongemak?

Overzicht en rust in je agenda

Herken jij …

Je blijft steeds maar nieuwe to do lijstjes maken?

Je vraagt je af waar je tijd blijft?

Je komt niet of onvoldoende in de actiestand?

Je stelt lastige klussen uit?

Je maakt onrealistische (niet-haalbare) planningen?

Je hoofd zit overvol en je ervaart onrust?

Je wordt voor je gevoel tegengewerkt door de omgeving?

Je komt niet of onvoldoende toe aan wat er werkelijk voor jou toe doet?

Je wilt graag meer de regie over jouw week terug?

Overzicht en rust in je hoofd

Jouw mindset speelt een grote rol in alle veranderingen die je wilt doorvoeren in jouw leven.

Je kan je mindset trainen, zodat je beter kunt omgaan met onverwachte gebeurtenissen en tegenslagen die je tegenkomt in jouw leven.

Een sterke mindset heb je nodig als je (kleine of grote) veranderingen wilt doorvoeren in je leven. 

Keuzes maken, uitproberen, leren en weer aanpassen is nu eenmaal een proces dat hoort bij verandering.

‘It is not the strongest nor the most intelligent of species that survive, but the one that is most adaptive to change’ (Darwin)

Wil je meer weten over  mindset en positiviteit? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Overzicht en rust binnen je GEZIN

Ben je op zoek naar meer overzicht en rust binnen jouw zorgintensieve gezin met autisme, ADHD en/of hoogsensitiviteit?

Zelf heb ik ADHD, ben hoogsensitief en ik run een gezin met twee kinderen met autisme, waarvan één met ADHD en de ander hoogsensitief. Rust en balans zoeken in ons gezin én tegelijkertijd mijn eigen dromen waarmaken is een enorme uitdaging. 

In de volgende video deel ik mijn eigen ervaringen met mijn gezin om jou te inspireren, bewust te maken, te helpen en indien gewenst – als je een klik voelt – te coachen en te trainen.

Op naar meer rust en balans in je huis, agenda, hoofd en daardoor meer energie voor jezelf en jouw gezin!

Het gezicht achter Marleen Brengt Structuur

Als ik rust ervaar geniet ik volop van het leven, dat gun ik jou ook!

Marleen Gondelach

Zoek je hulp of heb je een vraag?

Het snelste gaat het als je rechtsonder op de WhatsApp-button klikt, ik reageer doorgaans binnen een paar uur. Voor andere manieren om contact met me op te nemen verwijs ik je door naar mijn contactpagina!

Geef een reactie