De voordelen van het inbouwen van routines

Je bekijkt nu De voordelen van het inbouwen van routines

Routines zijn handelingen die meestal zonder nadenken worden gedaan. De handelingen zijn als het ware onderdeel van je dag of week geworden. De een is er fan van, de ander gruwelt ervan. Het inbouwen van routine, waarom zou je dat eigenlijk willen? Ik geef je 4 mogelijke redenen. Hoe je vervolgens routines kan inbouwen, lees je in dit artikel.

1. Routines zorgen voor overzicht en rust

Als de kinderen elke ochtend eerst de schooltas inpakken voordat ze gaan ontbijten, dan is dat een routine. Als jij elke dinsdag aan je administratie werkt, dan is dat ook een routine. Deze routines, eigenlijk de afspraken met elkaar of met jezelf, zorgen voor duidelijkheid, minder frustraties en stress. Misschien herken je de uitroep bij je kind: ‘Shit, waar is mijn schoolagenda?!’ of dat je zelf verzucht: ‘Heb ik die rekening nou wel of niet al betaald?’ Ook zorgen ze ervoor dat je niet achter komt te lopen met bepaalde (moet)taken. Bovendien kan routine het gezinsleven een stuk gezelliger maken!

2. Routines zorgen ervoor dat je doet wat belangrijk is

Voordat je het weet, is je dag voorbij gevlogen: ben je weer niet toegekomen aan die serie die je wilde kijken, die vriendin die je een kaartje wilde sturen of de was is niet gedaan. Je kunt hier behoorlijk gefrustreerd van raken. Door belangrijke taken op vaste momenten in de week te doen, weet je zeker dat ze gebeuren. Die routines zijn dan een basis waar je op terug kunt vallen. Belangrijke taken zijn ook de ontspanningsmomenten voor jezelf. Die zijn net zo belangrijk. Als je doet wat belangrijk is, ga je meer tevreden slapen en je bouwt aan je zelfvertrouwen.

3. Routines geven zelfvertrouwen

Je kunt je elke nieuwe routine eigen maken, als je je er genoeg voor inzet. Jij dus ook! Vaak wordt gezegd dat je een nieuwe gewoonte in 21 dagen kunt aanleren. Mijn ervaring is dat het inbouwen van  routines vooral een kwestie is van graag willen én van doen, gecombineerd met een hoop discipline en geduld.

4. Routines besparen energie

Bij routines hoef je weinig na te denken, want het gaat na verloop automatisch. Heb je wel eens gehoord van decision fatigue? De vertaling is keuzemoeheid: Hoe meer keuzes je op een dag moet maken, hoe minder goed je in staat bent om het juiste te kiezen. Iedere keuze kost namelijk energie. Heb je vaste momenten waarop je iets doet? Dan hoef je daar in ieder geval niet meer over na te denken en heb je energie over voor andere (misschien wel belangrijkere) keuzes!

Uit de praktijk

Een maand geleden ben ik begonnen met het inbouwen van routine in mijn huishouden en administratie. Maandplanningen maakte ik al langer, maar het huishouden kwam daar niet in terug. Ik dacht dat wel even ’tussendoor’ te doen. Helaas, dat werkte niet. Ik vind werken gewoon leuker dan wassen, schoonmaken en de administratie doen. Ik haalde dat altijd wel weer in, maar dan was het veel werk tegelijkertijd en daar ging ik dan tegenop zien. Onrust was het gevolg.

Dus, ik besloot om mijzelf een schop onder mijn kont te geven en routine in te gaan bouwen in mijn huishouden en administratie. Elke dinsdag een uur mijn administratie en elke woensdag en zaterdag wassen en 1 uur schoonmaken. En als ik weet dat ik een weekendje niet thuis ben, dan verschuif ik het een dag naar voren (niet naar achteren!). Nu, na een maand, is het onderdeel van mijn week geworden en staat het standaard elke week in mijn agenda. Ik moet mezelf wel dwingen om er elke keer mee te starten, dus vanzelf gaat het nog niet. Ook heb ik mezelf moeten beperken in het schrijven van artikelen voor mijn werk, omdat daar niet altijd de tijd voor is. Maar de rust die ik ervoor terugkrijg, die is het dubbel en dwars waard!

Dus: routines saai? Ja, dat kan zo voelen. Maar ze kunnen je leven dus juist ook makkelijker en fijner maken. Wie wil dat nou niet?

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!