Hoe ik plan en mijn doelen behaal – Deel 1

Je bekijkt nu Hoe ik plan en mijn doelen behaal – Deel 1

Plannen en tijdmanagement gaan over zoveel meer dan alleen planningen maken, je agenda bijhouden en je taken uitvoeren. Want dit zijn slechts middelen om je doelen te bereiken. Ik geloof dat je pas echt goed kunt plannen als je je doelen heel scherp hebt en weet hoe je jezelf scherp houdt op het bereiken van die doelen. Door schade en schande heb ik hier zelf het nodige in geleerd. In een reeks van drie blogs, geef ik je de 9 tools die ik inzet waardoor ik mijn doelen weet te behalen. Vandaag de eerste drie.

1. Ik weet wat mijn doelen zijn

Ik heb levensdoelen, jaardoelen en maanddoelen. Van elk maximaal 3. Ik wil er veel meer, want ik barst van de ideeën en vind veel belangrijk, maar ik heb inmiddels geleerd dat te veel doelen onhaalbaar is voor mij. Ik ben namelijk geneigd om te veel tegelijk te willen en dan dus gauw over mijn eigen grenzen heen ga. Uiteindelijk krijg ik de rekening dan gepresenteerd en dat is het niet waard.

De levensdoelen zijn de doelen die ik áltijd belangrijk vind en nastreef. Die levensdoelen vertaal ik door naar jaardoelen en de jaardoelen verdeel ik over de maanden, wat ik dan in die maand wil bereiken. Alles staat op 1 A4 bij elkaar en houdt me scherp.

Een voorbeeld: mijn levensdoel is investeren in mijn eigen mentale, fysieke en financiële gezondheid. Vanuit die mentale gezondheid is mijn jaardoel in 2021 om mijzelf volledig te laten zien zoals ik ben. Mijn maanddoel van januari 2021 was het dagelijks posten van berichten op mijn Facebookpagina Marleen Brengt Structuur. En geloof me, dat plaatsen van die berichten vond ik echt dóódeng. Bij het plaatsen van elk nieuw bericht dacht ik: ‘Wie wil dit nou lezen?’ of ‘Is het kwalitatief wel goed genoeg?’ of ‘Is dit niet te persoonlijk?’. Allemaal redenen om het niet te doen. Tot ik dan een blik wierp op mijn A4 en mijn jaardoel weer las: ‘Ik durf mij volledig te laten zien zoals ik ben’ en dan plaatste ik toch. Inmiddels is het eind februari en ben ik die terughoudendheid van het plaatsen van berichten voorbij en heb ik bijna 600 volgers.

2. Ik houd mijn wereld overzichtelijk

Mijn huis is opgeruimd, zodat ik in huis tot rust kom. Ik heb vaste plekken in huis waar mijn spullen liggen, zodat ik niet hoef te zoeken. Ik heb alleen kleding in mijn kast liggen waar ik me echt lekker in voel, zodat ik geen tijd kwijt ben aan kiezen. Alles wat ik in mijn huis heb staan, is van waarde: ik gebruik het of ik kijk er graag naar.

Doordat ik alles makkelijk en snel kan terugvinden, ben ik minder tijd kwijt aan het zoeken naar spullen en heb ik geen keuzestress omdat ik nu eenmaal weinig spullen heb. Dat geeft overzicht, bespaart tijd en het geeft rust.

Ik heb ook de neiging om te veel te geven aan anderen. Niet dat een ander daar zozeer om vraagt, maar ik zorg graag. Als ik dat te veel doe, dan vergeet ik mijzelf: ik pak te weinig ontspanningsmomenten voor mijzelf of ik kom tijd tekort voor de dingen die ik graag zelf wil doen. Ik houd dus ook mijn vriendenwereld bewust ‘klein’. Ik heb een aantal heel fijne, goede vrienden, aan wie ik mijn volle aandacht, liefde en tijd geef.

Door mijn leven op deze manier overzichtelijk te houden, heb ik voldoende tijd én rust om mij te kunnen blijven focussen op mijn doelen.

3. Ik ken mijzelf

Wat ik dus in ieder geval weet over mijzelf, is dat ik om gelukkig te zijn en mijn doelen te behalen mijn wereld overzichtelijk moet houden. Dat geldt niet alleen voor spullen en relaties, maar ook het managen van mijn gedachtes, gevoelens en emoties. Als ik niet oplet, kan ik daarin verzanden en mijn focus op wat belangrijk voor mij is verliezen.

Ik weet inmiddels goed waar ik van ontspan en waar ik gestrest van raak. Ik vergeet het alleen regelmatig. Ik heb dan ook een aantal spiekbriefjes voor mijzelf die ik er regelmatig bij pak. Zo heb ik een spiekbriefje met helpende gedachtes bij stress. Daar staat bijvoorbeeld op: ‘Maak ik mij hier over een jaar nog druk over?’ Deze vraag werkt bij mij als een tiet. Het antwoord is namelijk bijna altijd ‘nee’. Dat relativeert en van daaruit kan ik dan weer de juiste keuzes maken hoe ik ergens mee verder wil.

In deel 2: Hoe blijf ik binnen alles wat ik doe zelf in balans, hoe ik durf te kiezen voor waar ik blij van word en het trainen van mijn mindset.

In deel 3: Verandering kost tijd én flexibiliteit. In het laatste deel over hoe ik plan en mijn doelen behaal ga ik het hebben over het daadwerkelijk inplannen in je agenda van gewenste veranderingen en te bereiken doelen.

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!