Taken uitvoeren en volhouden bij ADHD

Je bekijkt nu Taken uitvoeren en volhouden bij ADHD

Iedereen heeft ze: taken en verantwoordelijkheden. Doorgaans weet je ook hoe je deze moet oppakken en uitvoeren. Het consequent uitvoeren van deze taken en verantwoordelijkheden en het volhouden ervan, dat kan een flinke uitdaging zijn, bijvoorbeeld als je ADHD hebt. Wat ik veel hoor bij ADHD is dat iemand wel WEET hoe het moet, maar dat het niet LUKT dit consequent en langdurig vol te houden. Misschien herken je dit zelf: “Ik kán het wel, maar het lúkt me maar niet.”

Uitdagingen bij het consequent uitvoeren en volhouden van taken

Misschien herken je één of meerdere van de volgende uitdagingen waar je tegenaan loopt:

Ergens aan beginnen en doorzetten tot het af is. Je aandacht gaat bijvoorbeeld naar andere zaken. Of een taak is zo ingewikkeld dat je je er niet toe kan zetten om ervoor te gaan zitten.

Zorgen dat je toekomt aan de taak op de dag dat het moet gebeuren. Je wordt bijvoorbeeld steeds onderbroken door een vraag van de kinderen, je werk, een vriendin die belt, een appje dat je binnenkrijgt, een boodschap die nog snel gedaan moet worden. Het lukt je niet om ergens op tijd mee te starten en dan opeens is het te laat.

Het consequent uitvoeren van saaie taken. Je kan je er bijvoorbeeld niet toe zetten om de vaatwasser uit te ruimen, of de was consequent te blijven doen, omdat je deze taken saai vindt. De uitdaging waar je voor staat is het kunnen beheersen van je verveling en toch te beginnen aan deze voor jou saaie taken en door te gaan tot het af is, zodat je een schoon bord uit het keukenkastje kunt pakken en een setje schone sokken uit de la kunt grissen op het moment dat je dat nodig hebt.

Het uitvoeren van verschillende dingen tegelijk. Door de veelheid aan taken die op een dag moeten gebeuren, kan je taken vergeten. De uitdaging is om al deze taken te onthouden en daadwerkelijk op tijd uit te voeren. Een planning kan je hier bijvoorbeeld bij helpen, mits deze planning realistisch is opgesteld.

Het volhouden van nieuwe routines en gewoontes. Het kan zijn dat je vol goede moed begint aan een nieuwe routine of gewoonte, bijvoorbeeld dat je elke woensdag en zaterdag de was doet. In het begin bevalt het je goed, maar op een gegeven moment gaat de nieuwigheid eraf en valt jouw enthousiasme erover weg. De verveling slaat dan toe.

Hoe krijg je het dan tóch voor elkaar?

1. Accepteer dat je zo bent. Wat allereerst belangrijk is, is dat je accepteert dat je zo bent. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het doorgaans niet. Je kan behoorlijk streng zijn tegen jezelf en misschien heb je al eens tegen jezelf gezegd: “Waarom lukt me dit niet?” Of heeft iemand uit jouw omgeving tegen jou gezegd: “Als je het nou gewoon in je agenda zet, dan kan jij dit ook.” Misschien ben je inmiddels het zelfvertrouwen kwijtgeraakt dat ook jij jouw leven georganiseerd krijgt.

Probeer dit te onthouden: Dat het je (nog) niet lukt, heeft niets te maken met jouw houding.

Het is echt een vaardigheid om dingen consequent over een langere periode vol te houden en dan ook nog onder veranderende en verschillende omstandigheden. Plus: hoe het voor een ander werkt, zo werkt het gewoon niet voor jou. Dus de uitdaging voor jou is nummer 2.

2. Ga op zoek naar creatieve, praktische oplossingen die passen bij jou en jouw ADHD. Welke manier van organiseren past bij JOU en jouw ADHD, waardoor je er toch in slaagt jouw taken en verplichtingen te doen? In het boek ‘Opgeruimd leven met ADHD’ van Judith Kolberg & Kathleen Nadeau wordt dit ADHD-vriendelijk organiseren genoemd.

Ga op zoek naar de strategie om jouw leven te organiseren. Waar kom jij van in actie? Wanneer zet je door? Hoe onthoud jij dingen beter? Wat zou een manier kunnen zijn om bijvoorbeeld het opruimen een beetje leuker te maken? Welke structuur is hierin voor jou helpend? En welke steun heb jij nodig van jouw gezin en omgeving, hoe zouden zij jou kunnen helpen?

Lees ook over het reorganiseren van je leven (stap 4) in mijn artikel ‘Overprikkeling tips bij autisme en ADHD’.

Zie het als een leuke ontdekkingstocht om op zoek te gaan naar wat bij jou past. Dit kunnen nogal out-of-the-box dingen zijn, die werken voor jou en niet voor een ander. Uiteindelijk gaat het erom dat jij de regie weer terug krijgt en weer kan genieten van vrije tijd door weer overzicht en structuur in je leven te krijgen met minder stress!

Voorbeelden taken uitvoeren en volhouden bij ADHD

Een aantal persoonlijke voorbeelden hoe ik dingen organiseer:

  • Ik zet al mijn afspraken én taken in mijn digitale agenda. Elke vrijdag kijk ik hoe mijn komende week eruit ziet en elke avond kijk ik wat ik de dag erna op de planning staat. Ik werk daarbij graag met kleuren: Blauw is bijvoorbeeld mijn eigen bedrijf en geel zijn privé-afspraken waar ik héél blij van word! En van Valentijnsdag besloot mijn agenda zelf ook geel te maken…) Een voorbeeld:

Taken uitvoeren en volhouden bij ADHD

  • Elke avond na het eten doen wij als gezin een opruimrondje: we lopen alle kamers langs en ruimen onze rommel op. Vieze vaat die nog in de woonkamer of de kinderslaapkamers staat gaat de vaatwasser in en vervolgens gaat deze gelijk aan.
  • De vaatwasser uitruimen vind ik vreselijk saai, dus die staat op de klusjesplanning van mijn kinderen.
  • Ik was op twee vaste dagen in de week, afgestemd op de sportdagen van mijn kinderen. Schone was dat niet in de droogtrommel kan, hang ik op aan een rekje, gesorteerd per persoon. Schone was uit de droogtrommel komt in drie aparte manden op zolder. Bij het opruimrondje pakt iedereen zijn eigen schone was mee van het wasrekje en uit de eigen mand. Klik hier als je wat tips wilt lezen om de was een stuk leuker te maken!
  • Als ik ergens tegenop zie, dan maak ik er een spel van zodat ik toch in actie kom. Ik zet de kookwekker om te kijken hoe snel ik iets kan, ik tel het aantal kledingstukken dat ik aan het opvouwen ben, ik zet een muziekje op en doe taken zingend en dansend. Alles om het minder saai en leuker te maken!

Wil je hier ook mee aan de slag?

Als je zelf aan de slag wilt met het zoeken van creatieve, praktische oplossingen die passen bij jou, dan raad ik je van harte het boek ‘Opgeruimd leven met ADHD’ aan. Ben je niet zo van het lezen van een dik boek en wil je tips die gelijk op jouw persoonlijke situatie afgestemd zijn? Dan kan je ook kiezen voor coaching. Ik help je graag! Klik hier voor meer informatie over coaching.

Lees ook: ‘Structuur en ADHD plannen, organiseren, uitvoeren en volhouden

Please share this

Herken je je hierin?

Verlang je naar rust en overzicht op je werk, thuis of in het gezin en wil je graag op onderzoek uitgaan hoe je dit weer kunt gaan overzien en jouw leven beter kunt organiseren? Zoek je eenvoudige tools die je kunt gebruiken, zodat je stappen de goede richting op zet?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ben een moeder (met ADHD) van twee kinderen met autisme en ben professional organizer en structuurcoach. Een opgeruimd huis en een realistische planning geeft minder stress en daarmee de rust om mij beter te kunnen focussen op dat wat belangrijk is. Een fijne planning met genoeg ruimte voor flexibiliteit en rust is onmisbaar om de balans bij mijzelf en in mijn gezin te bewaren. Ook een fijne mindset helpt enorm om met alle uitdagingen om te gaan. Ik geef coaching aan anderen hoe ook zij dit kunnen organiseren. Ook kunnen mijn e-books hierin ondersteunen.

Fijn dat steeds meer mensen met deze wens mij weten te vinden!